Türkiye Gazeteciler Sendikası, dün Gezi Parkı'na girmek isteyen halka yönelik polis saldırısını kınadı, bir kez daha temel hak ve özgürlüklerin kullanımının engellendiğini kaydetti.

Barışçıl gösterileri takip eden çok sayıda gazetecinin de polis saldırılarının hedefi haline geldiğini hatırlatın TGS, dünkü saldırıda en az 13 gazetecinin polis coplarıyla, plastik mermi ve biber gazı fişekleriyle yaralandığını bildirdi.

TGS, 80'i aşkın direnişçinin yanı sıra Aydınlık gazetesinden Beste Gül Öneren ve Selçuk Özmen'in gözaltına alındığını da belirtti. TGS, görevini yapan gazetecilere ve barışçıl taleplerini ifade etme hakkını kullanan halka yönelik polis şiddetini kınadı.

Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen TGS, yaralanan gazetecilere ve direnişçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

İstanbul Valisi'nin, siyasi iktidardan aldığı cesaretle; polisin, halkın ve gazetecilerin üzerine saldırması talimatını hayata geçirerek, bir kez daha Anayasal suç işlediğini vurgulayan TGS, "Halkın demokrasi ve özgürlük taleplerini dikkate almayan siyasi iktidarı ve mülki idare amirlerini, bu şiddet ortamına yol açmalarından dolayı protesto ediyoruz. Başbakanı, işlediği insanlık suçlarından dolayı tarihe ve uluslararası camiaya bir kez daha şikayet ediyoruz" dedi.

Barışçıl gösterilere müdahale gerekçesiyle adeta halka savaş açmayı göze alan bu totaliter zihniyetin başvurduğu tehlikeli politikaların, ülkenin geleceği açısından duyulan kaygıyı arttırdığını kaydeden TGS, devletin yönetim kademelerindeki tüm sorumluları, parlamentoyu ve yargı organlarını, siyasi iktidarın bu şiddet yanlısı politikalarına son vermesi için yasal yetkilerini kullanmaya ve bir an önce harekete geçmeye çağırdı.

Basın emekçilerine yönelik her türlü müdahalenin, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkına bir saldırı olduğunu kaydeden TGS, "Bir ülkede, basın ve ifade özgürlüğü teminat altına alınmadan toplumun özgür olabilmesi de mümkün değildir" dedi. TGS, gazetecilere yönelik baskıların sona erdirilebilmesi, basın özgürlüğü için direnen ve bedel ödeyen gazetecilerle halkın birlikte mücadelesinin önemli olduğuna işaret etti.

TGS, gözaltına alınan gazetecilerin ve direnişçilerin serbest bırakılması talebiyle yarın (pazartesi) saat 11.00'de Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacağını bildirdi, tüm gazetecileri ve halkı destek vermeye çağırdı. (ETHA)