Tel Abyad'daki (Girêspî ) YPG komutanlarından Bilal Rojava, kentteki mevcut durumu, "etnik temizlik" iddialarını gazeteci Mutlu Çiviroğlu'na anlattı. "Etnik temizlik" haberlerini yalanlayan YPG komutanı Rojava, "Biz sadece insanlık için IŞİD çetelerine karşı savaşıyoruz. Gelip gerçeği görsünler ve gerçeği yazsınlar. IŞİD çetelerine yardım eden ajansların haberleri bu haberler," diyerek çıkan haberlere tepki gösterdi.

Söyleşinin bir bölümü şöyle:

Sayın Bilal Rojava, Girêspî’nin kurtarılmasının ardından iki gün geçti. Şu an şehirde durum ne?

Şehirde kontrol tamamen YPG ve hayat olağan akışı içerisinde devam ediyor burada. İnsanlar evlerine dönmeye başladılar. Bugün sınır kapısından binlerce kişi geldi, hala gelmeye devam ediyorlar. Şehid Rubar hamlesi ile bölgeyi özgürleştirme operasyonlarına başladığımızda, başta Kezwan ve Tiltemir taraflarını kurtardık. Sonra ikinci aşamada Mebruka taraflarına geçtik. Üçüncü aşama Siluk ve dördüncü aşama da Girêspî’ydi. YPG’nin yanında Fırat Volkanı da özgürleştirme operasyonlarında yer aldı. Yine koalisyon güçlerinin de önemli bir katkısı oldu bu operasyonlarda. Burası artık özgür, herkes kendi evine dönebilir.

Bir takim medya  YPG’nin Araplara karşı bir “etnik temizlik” yaptığı önünde iddialarda bulunmuştu. Eger öyleysse  bu siviller nasıl oluyor da evlerine dönüyorlar?

Böyle bir yaşanmadı, şu ana kadar YPG bir tek sivili bile hedef almadı. Burada çekim yapan medya grupları var. Şu ana kadar yaklaşık 5-6 bin kişi dönmüş Girêspî’ye ve dönmeye devam ediyorlar. Askeri bir gücüz, fakat iki gün içerisinde fırını açıp millete bedava ekmek dağıtıyoruz. Yine su için de çalışmalarımız var. Kurtarmaya geldiğimiz insanların zor şartlar altında yaşadığını gördük, elimizde imkanlar doğrultusunda hemen harekete geçtik. Önümüzdeki süreçte şehri sivil güçlere teslim ettiğimizi göreceksiniz, biz YPG olarak şehir dışında çalışmalarımızı yürütürüz.

YPG önemli bir başarı elde ettiğinde bu tür haberler yayılıyor hemen. Tilbarak ve Tilhemis için de aynı şeyler yazılmıştı. Bu haberleri yayanların asıl amacı nedir sizce?

Birçok kesim bu başarıya karşı kin güdüyor ve yanlış haberler yayıyor. Biz sadece insanlık için IŞİD çetelerine karşı savaşıyoruz. Gelip gerçeği görsünler ve gerçeği yazsınlar. IŞİD çetelerine yardım eden ajansların haberleri bu haberler. Bunu açık bir şekilde söylüyoruz. Bu tarafgirliği bırakıp gerçeği dile getirsinler. Kapılarımız onlara her daim açık. Gelip insanlarla konuşsunlar.

Söyleşinin tamamına gitmek için tıklayınız.