TBMM Başkanı İsmail Kahraman bu kez, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın halka biber gazı sıkan ve bir gencin kolunu kıran polislere ilişkin sorusunu “Özel yaşama giriyor” gerekçesiyle iade etti.

Yarkadaş, soru önergesinin iade edilmesine, “Kol kırmak serbest, hesap sormak yasak. İşkenceye ilişkin hiçbir sorumuz, ilgili makamlara ulaşmıyor” diye tepki gösterdi.

Soru önergesine konu olan olay 1 Haziran 2017 tarihinde Ümraniye’nin Tepeüstü Mahallesi’nde yaşandı. Referandum öncesi kendilerine verilen tapu sözünün tutulmadığını belirterek sokağa çıkan halka biber gazı sıkan polis, saldırıya tepki gösteren CHP Ümraniye Gençlik Kolları Üyesi Yalçın Özdemir’in de kolunu kırmıştı.

Önergesinde  “Halka verilen sözlerin neden tutulmadığını, kol kıran ve gaz sıkan polislere hangi işlemin yapılacağını” sorduğunu söyleyen Yarkadaş, “TBMM Başkanı Kahraman, bu soruları ‘Özel yaşama giriyor’ gerekçesiyle geri yolladı. Kahraman’ın bu tavrı işkencecilere kol kanat germekten başka bir şey değildir. Meclis, işkencenin de verilen, sözlerin neden tutulmadığının hesabını da soramıyor” diye konuştu.

‘UTANÇ DOLU GÜNLERDEN GEÇİYORUZ’

Polis tarafından kolu kırılan Yalçın Özdemir’in yaklaşık 45 gündür çalışamadığını da belirten Yarkadaş, “Tapusunu isteyen halka destek veren 30 yaşındaki Yalçın’ın hakkını kim koruyacak? Yalçın Özdemir kime güvenecek?” diye tepki gösterdi. TBMM Başkanı Kahraman’ın insan hakları ihlallerine ilişkin sorunları İnsan Hakları Komisyonuna havale edip bu komisyonu çalıştırması gerektiğini de belirten Yarkadaş, “TBMM’yi tamamen işlevsizleştirmek ve Türkiye’yi tek adam rejimine teslim etmek için uğraşıyor. Utanç dolu günlerden geçiyoruz” ifadesini kullandı.

Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'ın, İstanbul İdil Kültür Merkezine yapılan baskında işkence ile gözaltına alınan ve saçları koparılan Bergül Varan için, Haziran 2017 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdiği soru önergesi de iade edilmişti.

(Kaynak: Evrensel)