Cenazesi 7 gün sokakta, 18 gün morgda kalan Taybet İnanın cenazesi ailenin rızası olmadan alındı. Çocukları kendi izinleri olmadan devletin gömdüğü cenazeyi, gömüldüğü yerden çıkarmayı düşünüyor.

Cenazesi 7 gün sokakta, 18 gün morgda bekletildi. Ailesinin gözü önünde cenazeye devlet el koydu.

Bahar Kılıçgedik’in Haberdar’da yer alan haberine göre,Taybet İnan’ın cenazesi, ailesinin izni olmayan bir yere gömülecek. Ailesi kararlı, yasak kalkar kalkmaz annelerini gömüldüğü yerden çıkarıp, aile ve sevdiklerinin olduğu bir cenaze merasimi ile köylerine defin edecek.

Taybet İnan’ın cenazesi, ailesinin izni olmayan bir yere gömülecek. Ailesi kararlı, yasak kalkar kalkmaz annelerini gömüldüğü yerden çıkarıp, aile ve sevdiklerinin olduğu bir cenaze merasimi ile köylerine defin edecek.

7 GÜN SOKAKTAN ALINMADI

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak’ın Silopi ilçesinde vurulduktan sonra çatışmalar gerekçe gösterilecek 7 gün sokak ortasında bekleyen 57 yaşında 11 çocuklu Taybet İnan’ın cenazesi rahat yüzü görmedi.

7 gün sokakta bekletildikten sonra cansız bedeni yakınları tarafından bulunduğu sokaktan beyaz bayraklarla alınan Taybet İnan’ın cenazesi Şırnak Devlet Hastanesi  morguna kaldırıldı. Sokak ortasında üzerindeki kanı kurumuş, kaskatı kesilmiş hali DİHA’nın çektiği fotoğraf kareleriyle kamuoyuna taşındı.

SOKAK ORTASINDAKİ GÖRÜNTÜLERİ TBMM’YE TAŞINDI

Görüntüleri TBMM’ye de taşınan Taybet İnan’ın sokak ortasında 7 gün bekletilmesi kamuoyunun da tepkisine neden oldu. Taybet İnan’ın defnedilmesi için Özgürlükçü Hukukçular Derneği  (ÖHD), Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

YASAK DEVAM EDERKEN YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Taybet İnan’ın çocukları yasaklı Silopi ilçesinde oldukları için cenazelerini alamadıklarını belirtirken bu kez Adli Tıp Kurumu Yönetmeliğinde defin işlemi ile ilgili değişikliğe gidildi. Bu değişiklik en başta sokağa çıkma yasağı nedeniyle öldürülen kişilerinin ailelerini ilgilendiriyordu.

Adli Tıp Yönetmeliği’ndeki değişikliğe göre kimliği belirlenen cenazeler 3 gün içerisinde aileler tarafından alınmazsa belediyeler dışında vali ve kaymakamlıklarda cenazeleri defin edebilecekti.

AİLELER HASTANE MORGUNA AKIN ETTİ

Yönetmelikte cenazelerin ailelerine haber verilip verilmeyeceğine dair ise bir açıklama yoktu. Perşembe günü yayınlanmasıyla yürürlüğe giren yönetmelikte ifade edilen 3 günlük süre doldu. Dün çatışmalarda yaşamını yitirenlerin yakınları hastane morglarına akın etti.

Kiminin elinde defin belgesi varken, kimilerinin ise defin belgesi yasaklı olan Silopi ve Cizre ilçelerindeki aile bireylerinde kalmıştı. Aileler, Kaymakam ve Vali’nin cenazelerine el koymaması için sabahı bekleyip defin belgesini çıkarmayı beklerken, sabah saatlerinde cenazelerinin morgda olmadığını gördü.

Silopi’de öldürülen Taybet İnan ile kayınbiraderi Yusuf İnan’ın cenazeleri morgda olmadığı gibi nereye götürüldüğü de şimdilik bilinmiyor.

TAYBET ANANIN KIZI CENAZEYİ ALMAK İÇİN UĞRAŞTI

Meryem İnan dün akşam saatlerinden itibaren annesi Taybet İnan’ın cenazesini almak için hastane morgundaydı. Defin kağıdı olmadığı için cenazeyi alamıyordu. Annesinin defin kağıdı sokağa çıkma yasağının olduğu Silopi’deki aile bireylerindeydi.

Sabah ilk işi yeni bir defin kağıdı çıkarmaktı ancak öğrendiğine göre dün gece saat 12.00 sıralarında polisler gelip annesinin cenazesini almıştı. En son anne ve amcasının cenazelerinin Silopi’ye gönderildiğine dair bir bilgi aldıklarını ancak bunu netleştiremediklerini söyledi.

BİZE ACI ÇEKTİRMEK HOŞLARINA MI GİDİYOR

Hastane morguna gelip, kimliğini göstermesine cenazeleri almak istediğini belirtmesine rağmen cenazenin polis tarafından alındığını belirterek” Cenazemizi resmen çalmışlar. Süre doluyor gelin cenazelerinizi alın dediler, geceden beri ben almak için uğraşıyordum. Akşam saat 7’den 12’ye kadar cenazeyi almak için uğraştım. Dilekçemi verdim.  Defin belgeleri olan cenazeleri bile vermiyordu polisler karşı çıkmasaydık onları bile alamayacaktık. Kendi cenazelerimi alamadan gece merkezdeki bir akrabamın evine gittim.

“Cenazelerimize el konulduğunu öğrendim. Bu ne biçim hukuk. İnsanlık diye bir şey yok burada yasa işlemiyor. Sanki hoşuna gidip kuşları sapanla vurular ya hayvandır bir şey olmaz derler. Ölüm o kadar sıradanlaşmış ve onlarda, sinek kadar değeri yok buradaki insanların. Annemin cenazesinin nerede olduğunu, nereye gömüleceğini bilmiyorum. Kurumları arıyoruz telefonlarını açmıyorlar. Bize acı çektirmek hoşlarına mı gidiyor” diyerek aile olarak çok ağır şeyler yaşadıklarını söyledi.

GÖMDÜKLERİ YERDEN ÇIKARIRIZ

Taybet İnan’ın oğlu Mehmet İnan şu anda sokağa çıkma yasağının olduğu Silopi ilçesinde. Annesi ve amcasının cenazelerinin nerede olduğuna dair bir bilgilerinin olmadığını söylen İnan, vali ve kaymakamlığın cenazeyi kendileri dışında defin etmeleri halinde ne yapacakları sorusunda “Ne yapacağız, gömdükleri yerden çıkaracağız. Mahkemeye vereceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye cevap verdi.

Yönetmelikte üç gün içinde cenazeleri alın denildiğini belirten İnan, “Hem yasak konuluyor hem cenazeyi alın diyorlar. Ben buradan çıkamadığım için merkezde kız kardeşime söyledim. Onda da defin belgesi yok diye vermemişler. Dilekçe ver getir köye defin edelim dedim. Kaymakamlık arayıp, ‘cenazeleri gömüyoruz’ dese de biz kabul etmiyoruz” dedi.