Habertürk'e göre, Türkiye ile ABD arasında 10 yıl önce krize yol açan ve eski adı 'Vartan' olan Van’daki Garden Oteli ağır hasarlı olduğu için yıktırılıyor. Tadilatının işletmeye uygun yapılmaması nedeniyle ruhsatı iptal edilen ve Ermenice 'zafer' anlamına gelen 'Vartan' Oteli için dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powel, İçişleri Bakanlığı'nı "Vatandaşımızın haklarını koruyun" diye uyarmıştı.

7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 28 bin 532 konutun yıkık ve ağır hasarlı olduğu Van'da, çok sayıda da otel yıkıldı. Bu oteller arasında ilginç bir hikayesi olan eski adı Vartan, şimdiki adı Garden Otel hakkında da yıkım kararı çıktı.

Ermeni asıllı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Victor Bedoyan, 1999'da Sirhan Oteli'ni satın aldı. Oteli aldıktan sonra binada tadilat yapmaya başlayan Bedoyan, otelin adını, Ermenice 'Zafer' anlamına gelen 'Vartan' olarak değiştirdi. Anadolu'daki Ermeni komitelerinden birinin komutanının adının Vartan olduğunun iddia edilmesi üzerine kamuoyu tepki gösterdi. Olay, basına 'Uyanık Ermeni'nin hesabı tutmadı', 'Sözde otele baskın', 'Van'da Ermeni krizi', 'Ermeni oyunu' gibi başlıklarla yansıtıldı.

Tadilatın sona ermesinden sonra Turizm Bakanlığı 'işletmeye uygun şekilde tadilatı yapılmadığı' gerekçesi ile otelin ruhsatını iptal etti. Ancak Bedoyan, İdare Mahkemesi'ne başvurarak dava açtı. Dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powel, İçişleri Bakanlığı'na "Lütfen vatandaşımızın haklarını koruyun" diyerek uyarıda bulundu. Dava sürecinde Amerikan konsolosu da konuyu takip etmek amacıyla 7 kez Van'a geldi. Bedoyan'ın davayı kazanmasının ardından otel 14 Temmuz 2002'de tekrar açıldı. Amerika'da yaşayan Viktor Bedoyan'ın vekaletini verdiği otelin müdürü Haydar Çelik ise oteli sattı. Bedoyan, Vartan'ın 'kendisinden habersiz satıldığını' öne sürerek dava açtı. Mahkeme satışın yasal olduğu kararına vararak davayı 2005 yılında reddetti. Otelin eski adı yüzünden iki ülke arasında krize yol açtığını hatırlatan Van Garden Otel sahibi Tevfik Görendağ, otel yıkıldıktan sonra yerine yeni bir otel yapılacağını belirtti.

Görendağ, "Bu otel geçmişte Vartan adından dolayı Türkiye ile ABD arasında diplomatik krize neden olmuştu. O dönemde Amerika'nın Ankara konsolosu 7 kez bu otel için Van'a geldi ve dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı otel için devreye girdi. O yüzden bu otel Van'ın diğer otellerine göre farklı bir yeri vardır" dedi.