Tarkan ve Sezan Aksu,  12 yaşında koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Ceylan Önkol için düet yaptı.

Tarkan ve Sezan Aksu, 2009 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Şenlik köyüne bağlı Hambaz mezrasında koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol için bestelenen Ceylan şarkısında düet yaptı.

Alakasız Şarkılar’ geceleri düzenleyen Yaşar Gaga’nın aynı adlı albümünde çıkan şarkıda buluşan iki ismin düet yaptığı şarkının sözü ve müziği Sezen Aksu’ya ait.

Şarkının sözleri şöyle:

Ah yüreğimde dört nala atlar / Atların sağrısında kanatlar / Sağ yanım boydan boya Mezopotamya / Sol yanımda Rumeli ağıtları patlar / Gözlerime astılar seni / Ceylanım kör oldum ben / Ne havan topu ne mermi / Senle vuruldum ben / Ah gözümün yaşı sel / Selanik Diyarbekir’e bir türkü selalık / Gezme ceylan bu dağlarda gezme / Gece gerdanlık gündüz mezarlık

CEYLAN ÖNKOL KİMDİR?

Ceylan Önkol, 28 Eylül 2009’da, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Şenlik köyüne bağlı Hambaz mezrasında koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybetmişti.

12 yaşındaki Ceylan’ın cenazesi altı saat boyunca olay yerinde bırakılmış, savcı “can güvenliği” gerekçesiyle olay yeri incelemesine üç gün sonra gitmişti. Ceylan Önkol’un hayatını kaybettiği yer, Bingöl-Diyarbakır sınırının Bingöl tarafındaki Tabantepe askeri birliğinin, Abalı ve Yayla jandarma karakollarının üçgeninde yer alıyordu.

Şüpheliler hakkında Lice Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen “Görevi kötüye kullanmak” soruşturmasında ise 2013 yılında takipsizlik kararı verilmişti.

AİHM, 12 yaşında koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Ceylan Önkol’un ailesinin başvurusuna ilişkin etkin soruşturma ve yaşam hakkı açısından “ihlal olmadığına” karar vermişti. (Kaynak: Gazete Karınca)