Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl dekar başına 11 lira mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak.

Resmi gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu 2016 yılına ait tarımsal destekleme kararına göre, kilogram başına yapılan fark ödemesi desteği,  yağlık ayçiçeğinde 40 kuruş, kütlü pamukta 75 kuruş, soya fasulyesinde 60 kuruş,  kanolada 50 kuruş, dane Mısırda 2 kuruş, aspirde 55 kuruş, zeytinyağında 80  kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 5 kuruş, çeltikte 10 kuruş, kuru  fasulye, nohut ve mercimekte 30 kuruş, çayda ise 13 kuruş olarak belirlendi.

KOVAN BAŞINA 10 TL

Organik arı yetiştiriciliği yapanlara kovan başına 10 lira destek verileceği duyuruldu.

Arıcıların destek alabilmeleri için “Organik Tarım Bilgi Sistemine” ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığının ilgili sistemlerine kayıtlı olmaları zorunluluğu bulunuyor.

İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere dekar başına meyve, sebze için 50 lira, örtü altı için 150 lira ve süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler için ise 100 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Patates siğili hastalığı görülen 14 ilde ve güvenlik kuşağında  alternatif ürün olarak aspir, kanola, soya fasulyesi ve yağlık ayçiçeği üretimi  yapan üreticilerin aldığı fark ödemesi desteğine yüzde 50 ilave yapılacak.

ÇAY KARNESİ ÜZERİNDEN ÖDEME

Yaş çay üreticilerine yapılacak kesim destek ödemesi desteği Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ve üretime izin verilen çay alanlarında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından düzenlenip, kontrolleri yapılan çay ruhsatları üzerinden yapılacak.

HAYVANCILIK DESTEKLERİ

Buzağı/malaklara 4 ay ve üzerinde olmaları halinde 350 lira, soy kütüğü desteği 500 lira olarak ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ise ilave 50  lira verilecek.

Buzağı/malak desteğinden yararlanılabilmesi için, aşıların tamamlanmış olması gerekiyor.

Belirli şartları taşıyan süt üreticilerine Bakanlığın belirleyeceği  dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılabilecek.

Ürettiği çiğ sütü üretici örgütleri aracılığıyla Et ve Süt Kurumuna satan veya bu kurum ile yapılan  sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirten üreticiler, çiğ süt desteklemesinden  yararlandırılacak.

Sözleşmeli besicilik yapanlar kestirdikleri hayvan başına 200 lira, çoban desteği kapsamında 250 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira ödenecek.

Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği birliklerine üye, hayvanları kayıt  sistemlerine kayıtlı yetiştiriciler anaç hayvan başına 25 lira ile destek alacak.

(Kaynak: Evrensel)