12 Eylül'ün sembol mekanlarından biri olarak tarihe geçen Diyarbakır Cezaevi'ndeki olaylar yargıya taşındı, savcılık soruşturma başlattı. Diyarbakır Cezaevi'nde yatmış 700 kişinin '1980-1988 yılları arasında bize işkence yapanları bulun' diyen suç duyurusu işleme konuldu. Başsavcılık, işkencecilerin adını iki bakanlığa sordu.

12 Eylül döneminin hafızalara kazınan simge mekanlarından Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların hesabının sorulması için soruşturma başlatılıyor. Anayasa paketinin Meclis'te kabul edilmesinden sonra, geçen aylarda Diyarbakır Cezaevi’nde yatmış yaklaşık 700 kişi Diyarbakır Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. O dönemde Diyarbakır Cezavi'nde görev yapan tüm görevliler ve yetkililerin yargılanması için açılacak soruşturmada 700 kişi şikayetçi oldu. Hürriyet'ten Yalçın Doğan'a göre soruşturmayı başlatan kişi ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak. Diyarbakır Cezaevi 12 Eylül’ün simge cezaevlerinden biri. Binlerce insan o dönemde bu cezaevinde işkence görüyor, insan hakları bin türlü ihlal ediliyor, lağımlarda sürükleniyor, ağızlarına kadar b.k içinde yüzdürülüyor. Filistin askısı, elektrik verme, çırılçıplak soyma, basınçlı soğuk su verme, dayak, falaka, yumruk, köpekle saldırma, insanların sırtına binme ve akla gelecek, gelmeyecek her türlü işkence.

Bunların sonunda işkenceden sakat kalanlar var, ölenler var. Psikolojileri yıllarca bozulanlar var.

Savcı önce suç duyurusunda bulunanların ifadelerini almaya başladı. İfadesi alınanlara şu sorular soruluyor: -Siz hangi tarihler arasında Diyarbakır Cezaevinde yattınız? - Size nasıl işkence yapıldı? - İşkence yapanın adını ve o tarihteki görevini biliyor musunuz? - İşkence sizde kalıcı bir iz bıraktı mı? Soruşturmayı yürüten savcı konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazarak, suç duyurularında ve ifadelerde adı geçen, o dönemde görev yapan asker kişilerin kimlik bilgilerini de istedi. Şu anda nerede bulunduklarının bildirilmesini talep etti. Bu girişim Diyarbakır Cezaevi ile ilgili olarak Türkiye’de bir ilk.

Milliyet