Tarihi anlarda çekilmiş bazı fotoğraflar, hafızalarda silinmeyecek şekilde yer edindi. İşte sarsıcı bir gerçekliği yansıtan bu fotoğraflardan bazıları…

1-Kevin Carter isimli fotoğrafçı, Sudan’daki açlığı böyle ölümsüzleştirdi. Açlıktan bir deri bir kemik kalmış, Sudanlı bir çocuk ve başında bekleyen bir akbabanın yer aldığı fotoğraf ile Pulitzer ödülünü alan fotoğrafçı Carter, birkaç ay sonra intihar etti.  Fotoğraftaki küçük kız çocuğu hayatta kalmayı başardı.

2-1985 yılında Kolombiya’daki Navado del Ruiz volkan patlaması sonucu Armero kenti yok oldu. Küçük Omayra Sanchez üç gün boyunca çamur içerisinde, cesetler arasında mahsur kaldı Franck Fournier’in fotoğrafını çektiği küçük kız ne yazık ki kurtarılamadı.

3-Steve McCurry’nin çektiği bu fotoğraf, dünyanın en ünlü fotoğraflarından biri sayılıyor.  Haziran 1984’te çekildi. Sharbat Gula, o tarihte 12 yaşındaydı ve Pakistan’daki bir Afgan mülteci kampında bulunuyordu. Bu fotoğrafın küresel düzeyde ün kazanmasında National Geographic’in katkısı oldu.

4-Bu fotoğraf, 1989 yılında Tian’anmen meydanındaki ayaklanma sırasında Çin tanklarına karşı ayakta duran genç bir Çinliyi temsil ediyor. Fotoğrafta Jeff Widener’in imzası bulunuyor. Üstlerinin verdiği talimata rağmen, tank sürücüsü gencin üzerine tankı sürmeyi reddetmişti.

5-Che’nin bu portresi, Mart 1960’ta La Coubre patlamasında kurbanların toprağa verilmesi sırasında çekildi. Alberto Korda, fotoğrafçılıktaki ününü kısmen bu klişeye borçlu. Maryland Sanat Enstitüsü, bu fotoğrafa “20. yüzyılın en ünlü fotoğrafı ve grafik ikonu” olarak ilan etti.

6-11 Eylül 2001 saldırıları sırasında, İkiz Kuleler’den düşen bir kişinin fotoğrafı tüm dünyaya yayıldı. O sırada fotoğraf makinasının arkasında Richard Drew vardı.

7-2009’da Brezilya’da topraksızlar hareketi, Luiz Vasconcelos tarafından böyle ölümsüzleştirildi.

8-Haziran 1963’te Vietnamlı keşiş Thich Quang Duc, Budist karşıtı eylemleri protesto etmek için Saygon sokaklarında bedenini ateşe verdi. Malcom Browne’un bu fotoğrafta imzası var.

9-Yine Saygon’da, İsyancı bir Vietkong’un polis şefi tarafından sokak ortasında infazını gösteren bu fotoğraf, Eddie Adams’a Pulitzer ödülünü kazandırdı. Fotoğrafçı şu kelimeleri kullandı: “Albay, tutsağı öldürdü, ben de fotoğraf makinemle albayı öldürdüm.”

10-Savaş fotoğraflarının en ünlülerinden biri, Amerikan ordusu tarafından Vietnam savaşı sırasında kullandığı napalm bombardımanından kaçan genç kız çocuğu Kim Puch’un fotoğrafı oldu. 8 Haziran 1972’de Nick Ut tarafından çekilen bu fotoğraf, yakılmış bir köyün sakinlerinin yaşadığı acıları gösteriyor.  Fotoğraf, Kim Phuc’un üzerindeki kıyafetlerin napalm bombardımanının etkisiyle yok olduğu bir sırada çekildi. Vücudunda ağır yanıkların oluştuğu genç kız 14 ay boyunca hastanede kaldı ve 17 kez deri nakli operasyonu geçirdi.  Bugün Pham Thi Kim Phuc evli ve iki çocuk annesi. Kim Puch Vakfı’nın başından bulunan Vietnamlı kadın, aynı zamanda Unesco büyükelçisi görevini görüyor.

11-Victor Jorgensen, İkinci Dünya Savaşı ardından Times Square’da bu öpücüğü fotoğrafladı. Amerikalı bir askerin, bir hemşireyi öptüğü fotoğraf, bazı analistlere göre cinsel bir saldırı anını resmediyor.

12- Javier Bauluz’e Pulitzer ödülü kazandıran bu şok edici fotoğrafta, bir göçmenin cansız bedeninin yanında plajda oturan bir çifti gösteriyor.

13-Bu ünlü fotoğraf, 1930 yılında beyaz bir kadına tecavüzle suçlanan iki Siyahi gencin, 10 bin kişilik beyaz bir kalabalık tarafından linç edilişini gösteriyor.

14- Auschwitz toplama kamplarında çekilmiş fotoğraflar tüm dünyaya yayıldı. Bu fotoğraflar ölüm kamplarındaki vahşeti gösteriyor. Nazi doktoru Fritz Klein, Bergen Belsen toplama kampında cesetler arasında kaybolmuş durumda.



(ANF)