AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, katıldığı programda hem eleştirilere yanıt verdi, Taraf'ı suçladı. Taraf ise Öztürk'e yanıt verdi.

İşte Taraf'ta yer alan o haber ve cevap:

"Yerel seçim sonrası eleştirilen Genel Müdür Kemal Öztürk, AA’yı ‘stratejik milli kurum’ diye savundu. Ancak, devletin 3 yılda 357 milyon ödediği ajansın yüzde 25’ini, 1.2 milyona usulsüz olarak alan Öztürk, Hazine’ye yakalanınca ucuza kapattığı hisseleri iade etmek zorunda kaldı.

MİLLİ ŞİRKETİ ÜSTÜNE YAPARKEN YAKALANDI

30 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı yayınlar ile muhalefet partileri başta olmak üzere tüm Türkiye’nin tepkisine neden olan AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, kendini “stratejik kurum” kılıfı ile savundu. AA’yı, “MİT, TSK, THY” gibi stratejik kurum sınıfına sokan Öztürk, bir yıl önce AA’nın yüzde 25’lik hissesini usulsüz olarak üzerine aldığını unuttu. Öztürk, söz konusu hisseleri Hazine Müsteşarlığı’nın baskıları üzerine iade etmek zorunda kaldı.

“TARAF”I HEDEF SEÇTİ

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Doğan Grubu’na ait CNN Türk Televizyonu’nda yayınlanan Karşı Gündem Programı’nda, 30 Mart yerel seçimleri ile ilgili hakkındaki iddiaları yanıt verdi. Öztürk, bir soru üzerine, Taraf gazetesinin AA ile ilgili yaptığı yayınları eleştirerek, Taraf’ı Türkiye’nin tüm stratejik kurumlarına “saldırmakla” suçladı. Öztürk, “Ülkenin ordusuna polisine, yargısına Türk Hava Yolları’na kadar saldırıyor Taraf” dedi.

30 Mart yerel seçimlerinde yaptığı yayınları eleştirdiği için Taraf’ı hedef seçen Kemal Öztürk, “AA stratejik kurumdur” kılıfına sığındı. Yani “AA’nın milli bir kurum olduğunu” kabul etti. Öztürk, bir yıl önce ise AA’nın yüzde 25’lik hissesini, “yönetim kurulunun karar almakta zorlandığını” öne sürerek, üzerine almıştı.

YÜZDE 25 HİSSEYİ İADE ETTİ

Öztürk, hisse operasyonu konusundaki eleştirilere ise, “AA özel bir şirkettir” açıklaması ile savunmuştu. Yani, Öztürk hisseleri üzerine alıken, AA’nın özel statüde çalışan bir şirket olduğunu kabul etti. Bugün ise, AA’nın “stratejik bir kurum olduğunu” öne sürerek, AA’yı eleştirenleri ağır bir şekilde suçlaması dikkat çekti.

Öztürk, yine aynı programda yaptığı açıklamada, yüzde 25’lik hisseyi “hukuki ve teknik” nedenlerle üzerine aldığını ve geçtiğimiz günlerde de hisseleri iade ettiğini açıkladı. Ancak, Kemal Öztürk, hisseleri Hazine Müsteşarlığı’nın baskıları nedeniyle iade etmek zorunda kaldığını söylemeyi unuttu. Hazine Müsteşarlığı tarafından 9 Nisan 2013 tarihinde AA Genel Müdürlüğü’ne gönderilen “gizli” ibareli yazıda, Öztürk’ün yüzde 25’lik hisseleri acil olarak iade etmesi istendi. Hazine Müsteşarlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürü Selim Yeşilbaş tarafından 9 Nisan 2013 tarihinde AA Genel Müdürlüğü’ne gönderilen gizli yazıda, Hazine hisselerinin Kemal Öztürk’ün üzerine geçirilmesine karşı çıkılarak, hisselerin devredilmesi yönünde adım atılması istendi. İki sayfalık yazıda, hisselerin devrinin miras hukuku açısından büyük riskler taşıdığı kaydedildi. Hazine’nin yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Genel müdüre ait hisseler bakımından özellikle miras hukuku açısından risklerin mevcut olduğu düşünülmektedir. Bu ve benzeri risklerin bertaraf edilmesini teminen genel müdürün sahip olduğu ve aslında Hazine’ye ait olması gereken hisselere ilişkin genel müdür tarafından vasiyetname veya Hazine’ye devir taahhüdü verilmesi dâhil gerekli önlemlerin ivedilikle alınması ve sonucundan müsteşarlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

“ÖZTÜRK”TEN EVLERE ŞENLİK SAVUNMA

Hazine’nin yazısında, Kemal Öztürk’ün AA hisselerini üzerine geçirmesiyle ilgili yaptığı savunmalar da tek tek sıralandı. Gerekçelerin arasında, “AA muhabiri kaçırılır ve öldürülürse, Türkiye savaşa girmek zorunda kalır” şeklinde bir maddenin bulunması da dikkat çekti.

Hazine’nin yazısında yer alan, hisse operasyonu için öne sürülen gerekçeler şöyle:

- Kamunun hissesi yüzde 50’nin üzerinde olursa, ajansın itibarı zedelenir.

- Kamu çoğunluk hissesini alırsa, uluslararası arenada ajansın haberleri sorgulanır hale gelir.

- Bir ülkede ajans muhabirinin kaçırılması, öldürülmesi durumlarında ülkeler arası savaş çıkabilir.

- Ajans hisseleri hukuk dışı yollarla bazı kişilerin eline geçebilir. Bu konuda da duyumlar bulunuyor.