Şırnak’ta 21 yıl önce 6 köylünün kaybedilmesine ilişkin davada tanıklık eden asker, “Taburda altı köylünün cesetlerini gördüm” diye konuştu

Bahar Kılıçgedik'in Taraf'ta yer alan haberine göre Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 21 yıl önce 6 köylünün gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesi ile ilgili olarak dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tugay komutanı Tuğgeneral Mete Sayar’ın yargılandığı davada tanık asker ifade verdi.

Sayar suçlamaları kabul etmese de o dönem asker olan tanık Remzi Bedüş, “Altı köylüyü tabura getirdiler. Cesetlerini kendim gördüm. Kamyonla taşıdılar” dedi. “Güvenlik” gerekçesiyle Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada eski DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, sanık Mete Sayar’a destek için duruşmaya katıldı. Bu durum müşteki avukatlarının tepkisine neden oldu.

Duruşmada ifade veren tanık asker Remzi Bedüş, şunları söyledi: “Olay olduğu zamanlarda orada iki tabur vardı. Çorlu ve Kayseri taburu, ben Çorlu taburundaydım. Gece çatışma oldu, altı asker vuruldu. Biz sabaha karşı Kesik Tepe’ye giderek sedye ile cezaleri teker teker indirdik. Tabura saat 8-9 gibi geldik. Taburda arkadaşlar Görümlü köyünde altı veya yedi kişi getirildiğini onların öldürüldüğünü söyledi. Öğleden sonra bir kamyon geldi, sivil bir kamyon ve cesetleri kamyona koydular. Ben cesetleri gördüm ancak öldürülürken görmedim, görmekte istemezdim.

” Hâkimin, “O sıralarda PKK’nın köye gelip halkı ve çocukları öldürdüğünü gördün mü” sorusuna Bedüş “Hayır” cevabını verdi.

Mahkemede ifade veren kayıp yakını Nazliye Şimşek o dönem yaşadıklarını anlatarak, “Kocalarımızı alıp götürdüler. Dört çocuğum vardı, korktuk. Eşyalarımızı dağıttılar, yaktılar... Bir mezarı olsun” dedi.

Kayıp yakını Fatma Akıl ise “Köye 200 asker geldi. Köye baskın yaptılar. Muhtarı tehdit ettiler. Evlerimizi, eşyalarımızı yaktılar. Köyün erkekleri, eşlerimizi aldılar götürdüler, altı kişi götürdüler. O zamandan beri kendilerinden hiç haber alamadık” diye konuştu.

Öte yandan, sanıkların tutuklanmasına yönelik talep yine reddedilirken, duruşma diğer tanıkların SEGBİS ile ifadelerinin alınmasına karar verildi.

Müşteki avukatı Tahir Elçi, “Tanıkların duruşmada hazır edilerek ifadesinin alınması talebimiz reddedildi. Görüntülü sistemle alınmasına karar verildi. Bu karara baktığımızda mahkeme heyetinin, duruşmaya tanıkları getirerek Mete Sayar’ı Ankara’da zor durumda bırakmak istemediklerini anlıyoruz” dedi.