Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eski danışmanlarından Hatice Yaşar, Ankara'da gözaltına alındı.

Yaşar, sabah saatlerinde yurtdışından uçakla geldiği Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Yaşar, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle yetkili 3 nolu mahkeme tarafından sorgulandıktan sonra tutuklandı.

12 Eylül 1980 öncesinde Ala Rızgari Dergisi'nin yazı işleri müdürlüğünü de yapan Hatice Yaşar (Xecê), uzun yıllardır Kürdistan Federe Bölgesi’nde hayatını sürdürüyordu. Siyasi faaliyetlerine devam etmek üzere Türkiye'ye geldiği iddia edilen Yaşar, Ankara'da gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle yetkili İstanbul 3 Nolu Mahkeme tarafından Hatice Yaşar'la birlikte, yaklaşık 40 kişi hakkında da yakalama kararı olduğu ifade ediliyor.

Yaşar hakkındaki suçlama 'silahlı örgüt üyesi olmak.' Hatice Yaşar'ın da yer aldığı dosyada, PKK'nin yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan, Zübeyr Aydar, Remzi Kartal ve Osman Öcalan gibi isimler de bulunuyor.

Yaşar'ın avukatı Levent Kanat, 5 Kasım 2012 tarihinde 40-50 kişi hakkında yakalama kararı verildiğini söyledi.

Hakim Halil İbrahim Kütük'ün "yol tutuklanması ile tutuklanmasına" karar verdiği Yaşar, polis eşliğinde cezaevine götürüldü.

Yaşar'ın avukatı Levent Kanat, İstanbul Hakimliğinin verdiği kararın "hukuka aykırı olduğunu" ve "delil toplanmadan alındığını" ileri sürerek, "Gerek insani, gerek siyasi anlamda bir araya gelmesi mümkün olmayan şahıslar aynı örgütün üyesi olarak gösterilmektedir. Bir araya getirilme kriterinin ne olduğu ve isnat edilen örgütün hangi örgüt olduğu belli değildir. Şüphelinin suç işleme kastı yoktur, suçsuzdur" ifadesini kullandı.

Yaşar'ın yol yakalaması bulunduğunu ifade eden Kanat, Ankara'daki mahkeme tarafından tutuklandığını söyledi.

Hatice Yaşar kimlik bilgileri tutanağa geçirilirken, Viyana'da yaşadığını ve Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı illerinden Süleymaniye Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olduğunu beyan etti.

Yaşar'ın, önümüzdeki günlerde, hakkında soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a sevk edileceği bildirildi. (Ajanslar)