Sivas katliamında 5 sanıkla ilgili verilen zaman aşımı kararı, İstanbul'da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Öfkeli binler, “Bir olacağız, diri olacağız, iri olacağız, Sivas'ta yanan canlarımızın yaydığı ışığı karartmayacağız” dedi.

 

Bugün, Alevi örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, Taksim'de eylem yaptı. İstiklal Caddesi'nde yürüyüş düzenleyen 5 bini aşkın kişi, katliamda yakılanların fotoğraflarını taşıdı, adalet istedi.

 

Alevi örgütlerinin çağrısıyla ilk olarak Taksim Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, buradan Tünel'e kadar yürüdü. Yürüyüş korteji Galatasaray Meydanı'na geldiğinde, kitle, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganları atarak, Cumartesi Anneleri'nin eylemini selamladı. Kortej Tünel'e ulaşınca, burada bekleyen kitleyle buluşarak, tekrar Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz da destek verdi.

 

'DAVAMIZ MAHŞERE KALMAYACAK'

Sayısı 5 bini aşan kitlenin en önüne, Sivas'ta yakılan 35 kişinin resminin bulunduğu uzun bir pankart açıldı. Pankartın çevresinde ve arkasında yürüyen öfkeli kalabalık, “Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar”, “Maraş, Sivas, Koçgiri; unutulmaz hiçbiri”, “Sivas'ın ışığı sönmeyecek”, “AKP halka hesap verecek”, “Davamız mahşere kalmayacak” şeklinde sloganlar attı, dövizler taşıdı.

 

Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, kurumlar adına basın açıklaması okudu. Güzelgül, Sivas davasında 'kaçak' olarak gözüken 7 sanığın bilinçli bir şekilde yakalanmadığını söyledi. Güzelgül, Cafer Erçakmak'ın kızının evinde ölmesini, Vahit Kaynar'ın iadesi için hükümetin hiçbir girişimde bulunmamasını hatırlattı. “AKP iktidarı ve yandaş yargısının verdiği karar sanıklarla birlikte Türkiye gericiliğinin ödüllendirilmesi ve cesaretlendirilmesidir” diyen Güzelgül, bugün katliam sanıklarının avukatlığını yapanların AKP'de mevki sahibi olduklarını söyledi.

 

'ALEVİLER AÇISINDAN BİR DÖNEM KAPANDI'

PSAKD Genel Başkanı şöyle konuştu: “Aleviler ve dostları bu dava nezdinde bir kez daha yandaş yargı vasıtasıyla hukukun adalet dağıtmadığına tarihin huzurunda tanıklık etmişlerdir. Bu durum, Aleviler açısından bir son değil, adalet arayışının ve meşru zeminde yeni duruma uygun olarak sürdürüleceği biçimde anlaşılmalıdır. Bu tespitin ortak noktası, Aleviler açısından bir dönemin kapandığıdır. Aleviler boyun eğmeyecek, demokratik direnme hakkını kullanacaklardır. Bir olacağız, diri olacağız, iri olacağız, Sivas'ta yanan canlarımızın yaydığı ışığı karartmayacağız.”

 

Güzelgül, bu çerçevede 14 Mart'ta Ankara'da bir araya gelen Alevi örgütlerinin aldıkları ortak kararları hatırlattı. Buna göre Aleviler; “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin zaman aşımı ile ilgili kararını tanımama; ulusal ve uluslararası düzeyde Sivas davasının insanlığa karşı işlenmiş suç kabul edilene kadar her türlü hukuki mücadeleyi sürdürme; 13 Mart'ta Ankara Adliyesi önünde binlerce insanın üzerine biber gazı atan, tazyikli su sıkan, plastik mermi atan Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunma; 2 Temmuz'a kadar her ayın ilk perşembe günü 'Cerağ uyandırma' ve insanlığın vicdanlarına seslenme eylemlerinin yapılması” kararları aldılar. (etha)