"Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi" başlıklı yeni yasa tasarısı taslağını protesto etmek için Taksim'de yürüyüş düzenlemek isteyen yüzlerce sanatçıyı polis barikat kurarak engelledi. Yürüyüşün engellenmesini yaptıkları oturma eylemi ile protesto eden sanatçılar, "AKP elini sanatımdan çek" sloganlarıyla AKM önüne yürüdü.

Kültür Sanat-Sen, Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ve İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği üyeleri, Turizm Bakanlığı'nca son şekli verilen Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nü lağveden "Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi" başlıklı yeni yasa tasarısı taslağını protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı'nda biraraya geldi.

Nedim Saban, Orhan Aydın, Levent Üzümcü, Genco Erkal gibi birçok ünlü tiyatrocunun da aralarında bulunduğu yüzlerce sanatçı "Sanat kurumlar kapatılamaz" pankartı ve taşıdıkları "Tiyatroma dokunma" ve "Operama dokunma" dövizleriyle Galatasaray Meydanı'na yürümek istediklerinde ise polis barikatı ile engellendiler.

Yürüyüşlerinin engellenmesini protesto eden yüzlerce sanatçı, bu kez de Taksim Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında açıklama yapan KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, AKP'nin "ileri demokrasi anlayışının" sanata baskı olduğunu dile getirdi.

Demirkaya, "Tüm dünyada toplumun psikolojisi için sanat sunulurken Türkiye'de biz sanatçıların Taksim'e çıkmasına AKP hükümeti tahammül edemiyor. Önümüze barikat kuruyor. Sanatçıların Taksim Meydanı'na gelmesi AKP'yi korkutmuştur" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından sanatçılar bu kez de içinde kurulması planlanan ve içinde sanatçıların olmadığı "Türkiye Sanat Kurumu" ve Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nü lağveden "Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi" başlıklı yeni yasa tasarısını "Karanlığa inat yaşasın sanat" sloganları ile protesto ederek, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası önüne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında trampetler çalan sanatçılar, yeni yasa tasarısını alkış ve sloganlarla protesto etti.

Eylem yürüyüşün ardından AKM binası önünde yapılan basın açıklamasıyla sonlandırıldı. (Özgür Gündem)