Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek için Taksim Tünel'de bir araya gelen binlerce kişi, "Ölüm değil çözüm istiyoruz" pankartıyla Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Meydanda uzun süre oturma eylemi yapılırken, eylem sonrası dağılan kitleye İstiklal Caddesi'nde müdahale eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

'BİJİ BERXWEDANA ZİNDANA' SLOGANLARI ATILDI

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, cezaevlerinde devam eden süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine dikkat çekmek için Taksim Tünel'de bir araya geldi. "Ölüm değil çözüm istiyoruz" pankartını taşıyan binlerce kişi "Barışın güneşi İmralı'da doğacak", "Biji berxwedana zindana" ve "Tecridi kaldırın ölümleri durdurun" sloganlarıyla Taksim Tramvay Durağı'na kadar yürüdü.

"Anadil bölmez tecrit böler", "Zimanê zikmaki dabeş nake tecrit dikuje" dövizlerinin taşındığı eyleme Barış Anneleri İnisiyatifi, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP İstanbul İl Örgütü yöneticileri katıldı.

'ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜRKEN BİZ YAŞAMAK İSTEMİYOURZ, BİZİ DE ÖLDÜRÜN'

Yoğun önlem altında gerçekleştirilen yürüyüşün ardında kitle Taksim Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminde MKM sanatçıları şarkılarıyla eyleme destek verirken, Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Döndü Ergin kısa bir konuşma yaptı. Ergin, barış için Türkiye kilit ise Abdullah Öcalan'ın da anahtar olduğunu belirterek, "Hiçbir kapı anahtarsız açılmaz. Allah aşkına çığlığımız gökyüzüne çıktı artık duyun bizi. Çocuklarımız 60 gündür açlık grevinde. Çocuklarımız ölürken biz yaşamak istemiyoruz, bizi de öldürün" dedi.

'BİRAZCIK VİCDAN OLSAYDI AKP'LİLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELER YASASIYLA UĞRAŞMAZDI'

Eylemde konuşan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, cezaevlerinde Kürt gençleri bedenlerini ölüm orucuna yatırırken AKP'li milletvekillerinin rant peşinde olduğunu belirtti.

Buldan, "AKP'li Kürt milletvekillerinin birazcık vicdanı olsaydı; insanlar ölürken gidip Büyükşehir Belediyeler yasasıyla uğraşmazlar. Birazcık vicdanları varsa çıkıp bir açıklama yaparlardı" dedi.

Buldan'ın konuşması devam ederken polisin eylemin uzun sürmesini gerekçe göstererek yaptığı müdahale uyarısı kısa süreli gerginlik yarattı.

KESK: YETKİLİLER HAREKETE GEÇSİN

Tüm kurumlar adına hazırlanan açıklamayı okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Turgut, ölümlerin yaşanmaması için yetkililerin harekete geçmesini istedi.

"Ölümlerin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı bir an önce tabip odalarının cezaevlerinde gitmelerine izin vermesi gerekiyor. Açlık grevlerinde en riskli döneme geldik ama ne yazık ki hala bir adım atılmış değil" diyen Turgut, şöyle konuştu: "Bizler emek ve meslek örgütleri olarak hükümeti bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz."

AÇIKLAMANIN ARDINDAN POLİS BAZI GÖSTERİCİLERİ GÖZALTINA ALDI

Yapılan açıklamanın ardından dağılan kitleye İstiklal Caddesi'nde müdahale eden polis onlarca kişiyi gözaltına aldı. (anf)