TBMM'nin yabancı ülkelere asker göndermesi için hükümete yetki veren tezkereyi kabul etmesi Taksim'de binlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi.

 

Parti, dernek ve kuruluşların da arasında olduğu binlerce insanın katıldığı eylemde Taksim'de bir araya gelen savaş karşıtları, alana sığmadı.

 

Taksim Meydanı'nda, saat 19.00 sıralarında toplanmaya başlayan eylemciler, saat 20.00 sıralarında kortej halinde İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti.

 

Eylemde "Emperyalizmin askeri olmayacağız. AKP'nin savaş politikalarını durduracağız" yazılı pankart ile "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Katil ABDP Ortadoğu'dan defol", "Çatışma değil müzakare, savaş değil çözüm", "Savaş zamlarına hayır" yazılı dövizler taşındı.

 

Ellerinde farklı pankart ve dövizler bulunan eylemciler, "Susma haykır savaşa hayır", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bu halk sana boyun eğmeyecek", "Emperyalizmin askeri olmayacağız", "Madem çıktı tezkere, meclis gitsin askere", "Hükümet istifa", “Katil ABD işbirlikçi AKP” sloganları atarak zaman zaman cadde üzerinde oturma eylemi yaptı.

 

Kalabalık nedeniyle İstiklal Caddesi'nde yürümek bile zorlaşırken, Taksim Meydanı'nda önlem alan polis, yürüyüş sırasında caddede gözükmedi.

 

Galatasaray Meydanı'nda ilk olarak Hilmi Yarayıcı bir konuşma yaptı. Yarayıcı, AKP'nin halkları bir birine düşürmeye çalıştığını belirterek, savaşa izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yarayıcı, Arapça bir şarkı da söyledi.

 

Eylemciler adına basın açıklamasını, Özge Ozan okudu. Açıklamada, “AKP iktidarının Ortadoğu'da lider ülke masallarıyla, emperyalizme taşeronluk adına ülkemizi komşu halklara savaşa sürüklemesini izin vermeyeceğiz. Suriye ile savaşa izin vermeyeceğiz. Emperyalizmin taşeronu, savaşın, ölümün, faşizmin iktidarı AKP'yi Türkiye halkları durduracak” denildi.

 

Özge Ozan, Akçakale'de 5 kişinin yaşamını yitirmesinden AKP iktidarını sorumlu tuttu. Ozan, AKP'nin aylardır savaş kışkırtıcılığı yapmasının yanı sıra, bugün de Suriye'yi vurarak ülkenin bütününü savaşa sokmaya dönük bir adım attığını söyledi. Ozan, "Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddeler, Suriye halklarına da bu topraklardan ölüm kusmak amacını taşımaktadır" dedi.

 

'SAVAŞ BAKANI DAVUTOĞLU İSTİFA'

Ozan, şöyle konuştu: "AKP derhal içerde ve dışarda savaş politikalarına son vermelidir. Bu ülke topraklarını Suriye'de iç savaşı kışkırtan bir operasyon üssü haline getiren uygulamalar, askeri eğitim verilen, Suriye'de savaşanların barındığı kamplar derhal kapatılmalıdır. Milis ve çetelerin Türkiye'ye giriş çıkışları derhal engellenmelidir. Savaş Bakanı Davutoğlu derhal istifa etmelidir. Kürt sorununda demokratik çözüm ve onurlu bir barış için gereken adımlar atılmalıdır."

 

Ozan, bu eylemin bir başlangıç olduğunu belirtti, 7 Ekim'de Ankara'daki Eşit Yurttaşlık mitingine katılacaklarını da hatırlatarak, "AKP'nin savaş politikalarını sokakta durduracağız" dedi.


Arkadaşımız Leona Hamşikova'nın eylemden görüntüleri: