IŞİD’in elinde rehin kalan 49 Musul Konsolosluğu çalışanının serbest kalması konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı.

Buna göre, konsolosluk çalışanları tam 180 IŞİD militanı karşılığında serbest bırakıldı; militanlar Van’da toplanıp örgüte teslim edildi. Niğde'de polislere saldıran militanların serbest bırakılıp bırakılmadığı bilinmiyor. İddiaya göre ilk planda bu kişiler takas anlaşmasına dahildi ancak tepkiler üzerine bu militanlar takastan çıkarıldı.

Hüseyin Özay’ın Taraf gazetesinde yer alan ve güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 180 militanın bir kısmı gözaltına alınan örgüt üyeleriydi. Teslim edilenler arasında, IŞİD’in üst düzey yöneticileri de bulunuyordu.

IŞİD’e hava operasyonları başlatan ABD, Türkiye’de tedavi gören IŞİD militanlarının serbest bırakılmasına karşı çıkıp Türkiye’yi uyardığı iddia edildi. Ancak IŞİD, üyelerinin serbest bırakılması ve tedavi edilenlerin gönderilmesi konusunda hükümete baskı yapıyordu.

Haberde rehinelerin bırakılması sırasında Türkiye güvenlik birimlerinin doğrudan operasyonu olmadığı iddialarına yer verildi.

Haberde yer alan diğer iddialar ise şu şekilde:

ABD’ye destek veren aşiretlerin önde gelen isimleri rol oynadığı anlaşma sonrasında, IŞİD rehineleri sınıra getirip MİT’e haber verdi. IŞİD militanları da, rehinelerin özgür kalmasının ardından bırakıldı.

IŞİD militanlarıysa bir hafta içinde aşamalı olarak bırakıldı. Tedavi görenler ve hapishanelerde gözaltında tutulanlar önce Van’da bir güvenlik birimine getirildi. Ardından kafileler halinde, otobüslerle Suriye’ye götürülerek IŞİD’e teslim edildi.

Niğde’de polislere saldıran militanların serbest bırakılıp bırakılmadığı bilinmiyor. İddiaya göre ilk planda bu kişiler takas anlaşmasına dahildi ancak tepkiler üzerine bu militanlar takastan çıkarıldı.

IŞİD’e rehineler karşılığı silah ve para verilmedi ama ilk günlerdeki pazarlık sırasında belirli miktarda bir para örgüt yöneticilerine verildi.

Rehineler daha serbest bırakılmadan ortaya atılan takas iddiaları ilk kez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Velev ki takas yapıldı” sözleriyle doğrulanmış ancak ayrıntılar hiç açıklanmamıştı.