Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 676’ıncı kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 24 Mart 1994 tarihinde Batman’da Hizbullah tarafından kaçırılıp kaybedilen Zeynel Kürsep'in akıbetini soruldu.

BirGün’den Zeynep Kuray’ın haberine göre, 1.5 yıl tutuklu kaldıktan sonra dün tahliye olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun katıldığı oturumda, Cumartesi Anneleri, yıllardır sürdürdükleri adalet taleplerinin bütün iktidarlar tarafından inkar ve cezasızlıkla karşılandığını anımsattı.

‘KÜRT, DEVRİMCİ, SOSYALİST OLDUKLARI İÇİN KAYBEDİLDİLER!’

Galatasaray Meydanı'ndaki eylemde ilk sözü alan gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin, gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu'nun serbest bırakılmasına değinerek kendilerinin de yıllardır mücadele ettiklerini ve adaletsizlikle çok karşılaştıklarını söyledi.

Gözaltında kaybedilenlerin Kürt, devrimci ve sosyalist oldukları için hedef alındığını savunan Bilgin, bu zulme son vermek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

‘ÖMRÜMÜZ BELİRSİZLİKLERİ BELLİ ETMEKLE GEÇTİ !’

12 Eylül askeri darbesinin hemen ardından gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır ise 674 haftadır söylemedik söz bırakmadıklarını ifade ederek, "Ömrümüz belirsizlikleri belli etmekle geçti" dedi.

 Kırbayır, Zeynel Kürsep gibi diğer kayıpların akıbetinin açıklanması için devletin hiçbir şey yapmadığını söyledi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına bu haftaki açıklamayı ise Hüseyin Taşkaya'nın kızı Serpil Taşkaya okudu.

 90'lı yıllarda devletin aşiret ve Hizbullah'ı kullanarak insanları gözaltına aldığını savunan Taşkaya "Bu topraklar zorla kaybetme cehennemin dönüştürüldü" dedi.

Asker ve polis tarafından eğitilen Hizbullah'ın üs haline getirdiği Batman'da çok sayıda kişiyi kaçırarak katlettiğini savunan Taşkaya, bu kaçırılıp bir daha haber alınmayan birisinin de 24 yaşındaki Zeynel Kürsep olduğunu söyledi.

Kürsep’in 24 Mart 1994 günü hasta olduğu için Batman Devlet Hastanesi'ne gittiği gün kaçıldığın ifade eden Taşkaya, Kürsep’in yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Hastaneden ayrılan Zeynel Kürsep, Diyarbakır Caddesi'nde yürürken yanına yaklaşan bir arabada bulunan silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Kendisi de Hizbullah tarafından kaçırıldıktan yaklaşık 11 ay sonra fidye karşılığı serbest bırakılan F.T isimli yurttaş; Zeynel Kürsep ile aynı sığınakta 8 ay kadar birlikte tutulduğunu, kendisi serbest bırakıldığında Zeynep Kürsep'in hala sığınakta olduğunu söyledi ve Zeynel Kürsep'in tutulduğu evlerin adresini verdi.”

Kürsep'in tutulduğu evler ve kaçıran kişilerin kimlikleri belli olmasına rağmen yapılan bütün başvuruların sonuçsuz kaldığına işaret eden Taşkaya, ailesinin 24 yıldır Kürsep'ten bir haber alabilmek için mücadele ettiği söylenerek Kürsep için adalet isteminden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri tutuklu gazeteciler için pankart üzerine kırmızı karanfiller bıraktı.