32 yılını cezaevinde geçiren, Türkiye’nin en uzun süre cezaevinde yatan tutuklusu Tahir Canan özgürlüğüne kavuştu.

Canan, Meclis Genel Kurulu'nda, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla tahliye olması kesinleşmişti.

Canan’ın avukatı Yıldız İmrek Koluaçık, Bandırma Cezaevi’nde bulunan Canan’ın tahliyesi için Bandırma Cumhuriyet Savcılığı’na gerekli başvuruyu yapmıştı.

Tahir Canan, bugün Bandırma Cezaevi'nden tahliye edildi.

Ailesi ve dostları tarafından kucaklanan Tahir Canan’ın yandaki ilk fotoğrafını Demokrat Haber yazarı oğlu İlhan Canan cep telefonuyla gönderdi.

Canan’la aynı durumdaki Muzaffer Öztürk, Hasan Gülbahar, Halil Gündoğdu, Osman Evcan, Tuncay Kurtbaş, Hasan Erdemli ve Cemil Erdem'in de tahliye olması bekleniyor.

TAHİR CANAN KİMDİR?

Adıyaman doğumlu, evli, dört çocuklu Tahir Canan, “Örgüt üyeliği, siyasi amaçlı adam öldürme” suçlamalarıyla 1979 yılında cezaevine konuldu.

1991-93 arasındaki iki yıl hariç 79'dan bu yana cezaevinde olan Canan, “Siyasi amaçla adam öldürdüğü” iddiasıyla 36 yıla hüküm giydi. 1991’de çıkarılan “Şartlı Tahliye Yasası” ile 12 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.

Hayatını yeniden kurmaya çalışan Canan, bir kimlik kontrolü sırasında 1993’te Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu iddiasıyla Malatya’da gözaltına alındı; 12.5 yıl cezaya çarptırıldı. Ama asıl ceza, bu ceza nedeniyle şartlı tahliye hakkının yanması oldu.