Çiçek TAHAOĞLU / BİA

 

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray'daki 377. buluşmalarında dosyası bir ay sonra zaman aşımına uğrayacak olan Hasan Gülünay için oturdu.

 

Gülünay'ın akrabası Bilsen Gülünay, "İşkencenin, katletmenin zaman aşımı olmaz. Devlet bize geçen 20 yılın hasabını vermek zorunda" diye konuştu, yaşadığı sürece Hasan Gülünay'ı arayacağını söyledi.

 

Kayınbiraderi Zeki de Hasan Gülünay'ı arama mücadelelerine devam edeceğini söylerken, Gülünay ailesinin avukatı Gül Alta insanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımına uğrayamayacağını hatırlattı.

 

"SUSMAYACAĞIZ"

Cumartesi İnsanları'ndan Meltem Selvi'nin okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 

"Zorla kaybetme suçunda devlet gözaltına aldığı kişiye ne olduğunu gizler ve o kişinin varlığını inkar eder. Kaybedilenler isimsiz, kimliksiz, mezarsız bırakılarak, toplumsal hafızadan silinmek istenir.

 

"Kayıpların akıbetinin açıklanması, faillerin yargılanması yürürlükteki yasal sistem tarafından engellenir. Bugüne kadar iç hukukta, hiçbir kayıp başvurusunda etkin soruşturma yapılmamış, faillerin yargı önüne çıkarılmamış olması bu nedenledir.

 

"Türk Ceza Yasası'nda zorla kaybetme suçunun düzenlenmemiş olması, bu suçu işleyenleri koruma anlamı taşımaktadır. Bütün engellemelere rağmen açılmak zorunda kalınan soruşturmalar ise zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmak istenmektedir.

 

"Oysa uluslararası hukuka göre, zorla kaybetme insanlığa karşı suç kapsamındadır ve zaman aşımına uğraması mümkün değildir.

 

"Biz biliyoruz ki susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız.

 

"Hasan Gülünay'ın akıbetinin zaman aşımı ile katanlıkta bırakılmak istenmesi yargo terörüdür. Buna boyun eğmeyecek, gerçek adaletin peşinde olacak, hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz."

HASAN GÜLÜNAY'A NE OLDU?

Karısına bir süredir polis tarafından takip edildiğini söyleyen 32 yaşındaki Hasan Gülünay, 20 Temmuz 1992 günü Tarabya'daki evinden işyerine gitmek üzere çıktı ve bir daha dönmedi.

 

İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguda olanlar, onun işkencede "Ben Hasan Gülünay, beni gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar" diye bağırdığını duyduklarını açıkladı.

 

Emniyet tanıkların açıklamalarının "tamamen hayal ürünü olup, uydurma beyanlar" olduğunu söyledi. Hasan Gülünay'ı arayan eşi için de "emniyet teşkilatını karalamak maksadıyla birçok kez dilekçeler ile çeşitli mercilere başvuruda bulunduğu" açıklaması yaptı.

 

İçişleri Bakanı İsmet Sezgin "ileri sürülen tüm iddialar tamamen asılsız olup, yasadışı bölücü örgütün propagandasını yapmaya yönelik iddialardır" dedi. 20 yıldır dosyanın kapanmaması için hukuk mücadelesi veren İnsan Hakları Derneği avukatlarının ısrarı karşısında sinirlenen savcı ise, "Hukuk bu kadar da zorlanmaz ki" dedi.

 

Hasan Gülünay'ın akıbeti hala açıklanmadı, ciddi bir soruşturma yürütülmedi. Gülünay'ın kaybedilmesinin üzerinden 20 yıl geçtiği için dosya bir ay sonra zaman aşımına uğrayacak.