Bethnahrin Ulusal Konseyi Başkanlık Kurulu yaptığı açıklamada, “Sayın Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği ve öncülük ettiği çözüm süreci, ezilen halkların umudunu büyütmektedir. Süryani-Asuri-Keldani Halkı da bu sürece güçlü bir şekilde katılarak, özgürlüğünü kazanacaktır. Bu inançla yeni çözüm sürecini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sami grubuna bağlı bir dil konuşan ve varlığını 6500 yıldır Ortadoğu'da sürdürmeye çalışan Süryani (Asuri-Arami-Keldani) halkının yaşadıkları yer, Aramice'de Bethnahrin, "nehirler ülkesi" olarak adlandırılmakta. Yunanca'daki karşılığı da Mezopotamya.

Abdullah Öcalan bugünkü Newroz mesajında şöyle demişti:

“Kürdistan ve Anadolu tarihine yaraşır şekilde tüm halkların ve Kültürlerin eşit, özgür ve demokratik ülkesinin oluşması için herkese büyük sorumluluk düşüyor. Bu Newroz münasebetiyle en az Kürtler kadar Ermenileri, Türkmenleri, Asurları, Arapları ve diğer halk topluluklarını da yakılan ateşten kaynaklı özgürlük ve eşitlik ışıklarını, kendi öz eşitlik ve özgürlük ışıkları olarak görmeye ve yaşamaya çağırıyorum.

Misak-i Milli'ye aykırı olarak parçalanmış ve bugün Suriye ve Irak Arap Cumhuriyeti'nde ağır sorunlar ve çatışmalar içinde yaşamaya mahkum edilen Kürtleri, Türkmenleri, Asurileri ve Arapları birleşik bir "Milli Dayanışma ve Barış Konferansı" temelinde kendi gerçeklerini tartışmaya, bilinçlenmeye ve kararlaşmaya çağırıyorum.”

KÜRT HALKININ NEWROZ BAYRAMINI SELAMLIYORUZ

Bethnahrin Ulusal Konseyi de bu çağrının ardından yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesiyle tarihte yeni bir sayfa açılmıştır. Karanlıktan aydınlığa çıkan bu yolda, Kürt çağdaş hareketinin son derece önemli ve onurlu katkıları olmuştur. Özellikle sayın Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği ve öncülük ettiği çözüm süreci, ezilen halkların umudunu büyütmektedir. Süryani-Asuri-Keldani halkı da bu sürece güçlü bir şekilde katılarak, özgürlüğünü kazanacaktır. Bu inançla yeni çözüm sürecini destekliyoruz.

Kürt halkının ve barıştan yana olan herkesin sevincini, coşkusunu paylaşıyoruz. Halkların dostu ve  Kürt halkının saygıdeğer önderi Abdullah Öcalan, öngörüsü ve çözümleyici gücüyle, düğümlenmiş tarihsel sorunlara çözümler getirmiştir. Böylece Türkiye ve Ortadoğu halklarının mahkum edildiği statükoya alternatif, demokratik bir sistem gelişmektedir. Dolayısıyla imha inkar zihniyeti küçülmekte, birlik eşitlik ve onurlu bir yaşam düşüncesi büyümektedir. Bu anlamda halkların bayramları da değer ve önem kazanmaktadır.

Aynı kaderi paylaşan ve büyük acıları yaşayan halkımızın özgürlüğü de, Ortadoğu’daki bu yeni gelişmelerin eseri ve armağanı olacaktır.” (Deniz Güneş / Demokrat Haber)