Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) ve Avrupa Hristiyan Siyasi Hareketi (ECPM), Midyat’taki Süryani taşınmaz varlıklarının Hazine’ye ve Diyanet’e devredilmesi üzerine bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Midyat’taki Süryanilere ait kilise, manastır ve diğer mülklerin önce Hazine’ye, ardından bir kısmının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinin yasa dışı el koyma anlamına geldiğini ve ‘şok edici’ olduğu ifade edildi.

Agos'un haberine göre, Süryanilere ait tarihi kiliselerin, manastırların ve diğer varlıkların sadece Süryaniler için değil, bölgedeki tüm halklar için kültürel, sosyal ve tarihi ve dini anlamda önem taşıdığının altını çizen ESU ve ECPM’nin açıklamasının devamı şöyle:

“Turabdin bölgesi (Midyat) Süryanilerin tarihi anavatanıdır ve binyıllardan bugüne kadar Süryaniler anavatanlarını saldırılardan, tacizlerden ve yabancılardan korumuşlardır. Bugün, manastırlarına, kiliselerine ve diğer varlıklarına el koyulmasıyla Süryaniler, Türkiye Hükümeti’nin kararıyla kendi var oluşlarını tehdit eden bir başka durumla karşı karşıya kalıyor.”

ESU ve ECPM, el koyma kararını acil gündem maddesi olarak ele alıp konuyu Türkiye, Avrupa ve ABD’deki muhataplarla görüşeceklerini ve konuyu dikkatle takip edeceklerini belirtti. Açıklamada,” Bu haksız karara son vermenin tek bir yolu var: Türkiye uygulamayı iptal etmeli ve Süryani toplumuna tarihi mülklerini geri vermeli”