Süryani kurumlarını içinde barındıran Bethnahrin (Mezopotamya) Ulusal Konseyi (MUB) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmalarına ilişkin “Türkiye halklarının iradesine yapılan saldırıyı kınıyoruz” başlıklı bir bildiri yayınladı.
 
“Seçilmiş belediye Eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını ve halka yönelik estirilen terörü lanetliyor, Süryani (Asuri-Arami-Keldani) halkını da dünyanın her yerinde, Türkiye’de özgürlük mücadelesi veren halklarla birlikte direnmeye ve AKP hükümetini teşhir etmeye çağırıyoruz” denilen açıklamanın tamamı şöyle:
 
Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca halkları yok etme zihniyetinden vazgeçmediğini 25.10.2016 tarihinde Diyarbakır (Omid) Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarını gözaltına almakla bir kez daha ortaya koymuştur. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Sayın Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmaları ve belediye binasının işgal edilmesi halkların iradesine dünyanın gözleri önünde yapılmış bir saldırıdır.
 
Türkiye Cumhuriyeti; cumhurbaşkanı, hükümeti ve bütün kurumlarıyla sadece Türkiye’deki halklara karşı faşist bir terör estirmekle yetinmiyor, bütün Ortadoğu’yu işgal etme hedeflerini de gizlemeden, açıktan yaptığı tehdit ve saldırılarla ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu anlamda Türkiye’de demokratik bütün değerlere ve bu değerlerin temsilcilerine açık bir savaş ilan edilmiştir. Hukuk ve insan hakları ayaklar altına alınarak faşist bir rejim adım adım kurumlaştırılmaya çalışılmakta ve toplum değişik baskılarla sindirilmektedir.
 
15 Temmuz askeri darbe girişimini bir fırsat ve “Allahın bir lütfü” olarak gören Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti, karşı bir darbeyle kendi diktatörlüklerini herkese zorla kabul ettirmeye çalışmaktadırlar. Basın-yayın özgürlüğü tamamıyla ortadan kaldırılmış, onlarca televizyon, radyo, gazete, internet sayfası anti demokratik bir şekilde kapatılmıştır. Akademisyenler, gazeteciler, siyasetçiler ceza evlerine doldurulmaktadır. Türkiye’deki halkların ve demokrasiden yana olan kesimlerin oylarıyla seçilen HDP Milletvekillerine karşı bir linç kampanyası başlatılmış ve haklarında davalar açılmaktadır. Ayrıca birçok belediye Eşbaşkanı, belediye meclis üyesi de tutuklanıp görevlerinden uzaklaştırılmışlardır.
 
Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri İttihat ve Terakki Cemiyeti’nden miras aldıkları, Türk İslam sentezine dayalı tekçi bir ulusu oluşturma stratejisi AKP hükümetiyle birlikte zirveye ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla 100 yıl önceki soykırımcı siyaset, ülke içinde ve dışında geliştirilmiş teknolojik silahlarla büyük tahribatlara yol açan vahşi katliamlar yapılmaktadır. Ortadoğu’yu son altı yıldır kan gölüne dönüştüren AKP hükümetlerinin mezhepçi, ırkçı ve Türk ulusçuluğuna dayalı siyasetleridir. Türkiye halkları ve dünya kamuoyu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu saldırgan ve felaketlere yol açan uygulamalarını durdurmak için acilen harekete geçmelidirler.
 
Diğer tarafta Türkiye halkları bu dönemde faşist gidişatı yenilgiye uğratmak için, el ele vererek direnmelidirler. Karanlık bir sayfanın ve yeni soykırımların gerçekleştirilmemesi için, sarayın emrindeki militarist güçlerin önünde set olmak ve tek adam sistemine son verilmesi gerekmektedir. Türkiye’de yapılan insanlık dışı vahşete dur demeyen, bilmelidir ki yarın sıra kendisine de gelecektir. Çünkü 1915 soykırımını tekrar etmenin hazırlıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayında yapılmaktadır. Bu anlamda seçilmiş belediye Eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını ve halka yönelik estirilen terörü lanetliyor, Süryani (Asuri-Arami-Keldani) halkını da dünyanın her yerinde, Türkiye’de özgürlük mücadelesi veren halklarla birlikte direnmeye ve AKP hükümetini teşhir etmeye çağırıyoruz.    
 
- Zafer direnen halkların olacaktır
 
Bethnahrin Ulusal Konseyi MUB Başkanlık Kurulu 26.10.2016

DEMOKRAT HABER