İsveç’te 150 bin civarında üyesi olan 12 Asuri-Süryani-Keldani örgüt, federasyon ve kilisesinin oluşturduğu “Ortadoğu Hristiyanları için Komite,” IŞİD'i protesto etmek ve Irak ve Suriye’deki Süryaniler ve diğer azınlıklarla dayanışmak amacıyla Stockholm’un Medborgarplatsen Maydanı’nda bir protesto düzenledi. Protestoya 6 bin kişi katıldı.

Gösteride konuşma yapan bakan, milletvekilleri ve Süryani din insanları, IŞİD katliamlarının durdurulması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne müdahale etmesi çağrısında bulundular.

Ninova’daki Asuri-Süryanilere güvenceli özerlik hakkı tanınmasını isteyen konuşmacılar, Birleşmiş Milletler’den IŞİD'i finanse eden ve destekleyen ülkeleri belirlemesini ve yaptırım uygulanmasını talep ettiler.

IŞİD'in Hıristiyan halkın ev ve işyerlerini Arapça N harfi ile işaretlemelerini protesto etmek amacıyla bazı göstericilerin N harfi yazılı t-shirtler giydikleri protestoda “Ortadoğu Hıristiyanları için Komite” adına yapılan konuşmada, 1500 yıldan beri ilk kez IŞİD’in işgalinden sonra Musul’daki kiliselerin çanlarının çalınmadığı, tüm Hıristiyanların şehri terk etmek zorunda kaldıkları belirtildi. İslam ülkelerindeki din adamlarına IŞİD’ın İslam adına yaptıklarına karşı çıkmaları çağrısı yapılan açıklamada, bölgede yaşayan Hıristiyanların can güvenliklerinin sağlanması için güvenlikli bölge oluşturulması da istendi.

İsveç Eğitim Bakanı ve Halk Partisi lideri Jan Björklund, Birleşmiş Milletler’in daha sonraları haberi olmadığını veya belirtisini fark etmediğini gerekçe göstererek pek çok kez soykırım ve katliamlara karşı müdahale etmekte geciktiğini belirtti. Irak’ta soykırımını yapıldığının tüm belirtileri olduğunu belirterek IŞİD’a müdahale etmesini istedi. İnsan haklarının Irak ve Suriye’de yaşayan Hıristiyanlar için de geçerli olduğunu söyleyen Björklund, “Terörizme karşı asla geri adım atmamalıyız” şeklinde konuştu.

Göstericileri Süryanice selamlayarak konuşmasına başlayan Avrupa Birliği Bakanı Birgitta Ohlsson, 50 bin Ezidi’nin Şengal Dağı’nda mahsur kaldığını, 300 bin kişinin Ninova’dan göç etmek zorunda kaldığını, Sengal’de 300 ailenin yaşamının tehlike altında olduğunu hatırlattı ve bu gidişatla yakında Irak ve Suriye’nin Hıristiyanlardan temizleneceğini söyledi.

Nazilerin Yahudileri David yıldızıyla işaretledikleri gibi IŞİD'in Irak’ta Hıristiyanları N harfi ile işaretlediklerini, kadınları cariye olarak kullandıklarını, Hıristiyanları din değiştirmeye, vergi vermeye veya ölme seçenekleriyle karşı karşıya bıraktıklarını, vahşice katliamlar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.