Murat Kuseyri  / ANF

İsveç’in en büyük haber ajansı TT, abonelere geçtiği bir haberde Irak’taki Süryanilerin IŞİD'e karşı kendilerini savunmak amacıyla bin kişiden oluşan bir milis kurduklarını duyurdu. Milis oluşturma bilgisini güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen Irak’ta yaşayan bir Süryaniye dayandıran TT, söz konusu kişinin “5 bin kişilik askeri bir güç oluşturmayı umuyoruz. Bir araya getirdiklerimizin çoğunun Irak ordusu ve peşmergeden gelen deneyimleri var. Hepsi bölgeyi iyi tanıyor” dediğini aktarıyor.

GÜVENLİKLİ BÖLGE TALEBİNDEN SİLAHLI SAVUNMAYA

Asuriler tarafından İsveçce olarak yayımlanan Hujådå adlı derginin internet sitesinde yayımlanan “Güvenlikli bölgeden silahlanmaya” başlıklı makalede de, Irak Parlamentosu’nun Ninova’da Asuri-Süryaniler için güvenlikli bölge için yeşil ışık yakmasına rağmen düyanın süper güçlerinin herhangi bir girişimde bulunmadıkları belirtiliyor. Ninova’daki Süryanilerin kendilerini savunmak amacıyla milis gücü oluşturdukları bilgisi doğrulanıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Asuriler için Ninova’da güvenlikli bölge oluşturmayı reddetmesinin büyük güvensizliğe yol açtığının altı çizilen makalede, Hujådå’ya açıklama yapan bir Avrupa ülkesi hükümetinin üst düzey temsilcisinin “Daha önce Irak ve Afganistan’da olanlardan sonra hiç bir ülke Irak’a askerlerini göndermek istemiyor” dediği ifade ediliyor.

AVRUPA’DAKİ SÜRYANİLERDEN MİLİS OLUŞTURULMASINA DESTEK

“Ninova’da yaşayan Asuriler IŞİD’ın Musulu işgalinden sonra kendi askeri güçlerini oluşturmaya başladılar. Bu insiyatif teröristlerin Ninova’ya saldırdığı sıralarda yeterli kadar gelişmemişti. Askeri güçlerin oluşumu sürüyor ve daha şimdiden Bağdat’tan destek görüyor. Amaç ABD’nin havadan müdahelesi ve teröristlerin konvoy ve ağır silahlarını bombalamasının yardımıyla Ninova’nın güvenliğini sağlamaktır” ifadelerinin yer aldığı makalede, Avrupa’daki Asuri örgütlerinin de bu hafta içinde yapacakları görüşmelerden sonra Ninova’yla ilgili tutum değişikliğine gidileceği, bir başka ifadeyle milis kurulmasını destekleyecekleri ima ediliyor.

ABD’DEN SİLAH TALEBİ

ABD’li yetkililerle yakın ilişkileri bulunan Asuri-Amerika Ulusal Koalisyonu yetkililerinden Martin Youmaren de, “Birkaç gün önce tutumumuzu değiştirdik. Şimdi ABD’den Asurileri silahlandırmasını talep ediyoruz” diyor.

Asuri Demokratik Hareketi üyesi Irak Parlamentosu Milletvekili İmad Youkhanna’nın da Irak medyasına gönderdiği açıklamada Bağdat Hükümeti’nin Asurileri silahlandırmasını istediği kaydediliyor.

MİLİSLER NİNOVA’DAKİ HALKI KORUYACAK

İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet’te yayımlanan “IŞİD’ı durduracaklar” başlıklı makalede de, Asuri Federasyonu Başkanı Afram Yakoub Ninova’daki Süryanilerin kendisine telefonla milis oluşturduklarını söylediklerini belirttikten sonra, “Asuriler kendilerine ihanet edildiğini düşünüyor. Evlerini terk etmek zorunda kaldıktan sonra açıkta, çayırların üzerinde uyuyorlar. Koruma güçleri kuzey Irak’ta Ninova’daki halkı koruyacak” şeklinde konuşuyor.

Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, Asurilerin ordu kurma kararlarının ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra Hıristiyanlara yönelik kapsamlı saldırıların sonucu olduğunu belirtiyor ve Süryanilerin kendi ordularını oluşturmaların uzun vadede etkili bir çözüm olmayacağını söylüyor.

Irak ve Suriye’deki savaşardan en fazla Müslüman olmayan halkların zarar görmesinde ABD’nin “Medeniyetler savaşı” söyleminin etkili olduğuna vurgu yapıyor.

Kristelig Dagblad Gazetesi de Bagdat’taki Teoloji Üniversitesi’nin güvenlik gerekçesiyle Hewler’e taşındığını, Hıristiyanların önemli bir bölümün de daha güvenli olduğu ve iyi karşılandıkları için Hewler’e göç ettiklerini yazdı.

İSVEÇ’TEN KÜRDİSTAN’A IŞİD ’E KARŞI SAVAŞMAYA

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen’de yayımlanan bir makalede de, İsveç’in Bårås ilinde araba yıkamakla geçimlerini sağlayan 42 yaşındaki Osman Sait ile 19 yaşındaki oğlu Zamo Amin’in IŞİD çetelerine karşı ülkelerini savunmak amacıyla Güney Kürdistan’a gittikleri belirtiliyor.

Taksim’de Gezi eylemlerinin 1. yıldönümünde yapılan gösterileri canlı yayında aktardığı sırada göz altına alınan ve Recep Tayyip Erdoğan’ın ajan olmakla suçladığı CNN muhabiri Ivan Watson baba oğul ile görüştükten sonra resimlerini Twitter’de yayınlandı.

Watson’un tweet’inin binlerce kişi tarafından paylaşıldığı belirtilen haberde, Zamo Amin, tüm kuzenlerinin ve arkadaşlarının IŞİD çetelerine karşı savaştığını belirtiyor ve “Şimdi IŞİD zayıfladı. ABD uçaklarla bize yardım ediyor ve daha sonra biz saldırıyoruz. Hewler’e 15 dakika uzaklıktalarken onlara ateş açtık” diyor.