Kobani sınırında dün askerin saldırısı sonrasında hayatını kaybeden Kader Ortakaya'nın ölümüne ilişkin Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve doktor Welat Omar olayın ayrıntılarını anlattı.

Suruç Kaymakamı ise sınırda böyle bir olay yaşanmadığını söyledi!

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Suruç'ta, Kobani'ye geçmek isteyen bir gruba güvenlik güçleri müdahalede bulundu. Müdahale sırasında Kader Ortakaya yaşamını yitirdi.

Van milletvekili Aysel Tuğluk askerlerin sınırın iki tarafına yönelik müdahalede bulunduğunu ifade ederek, " Bugün sanatçıların Kobane'yle dayanışma amaçlı bir açıklaması vardı. Biz de açıklama için oradaydık ve askeri yetkililerle görüşme yapıyorduk. Israrla dağılmamızı istiyorlardı. Biz açıklamayı yaptığımız esnada saldırı oldu. Bu sırada sınırı geçmek isteyenlere de saldırı oldu" dedi.

Tuğluk, sınır geçmek isteyenlerle ilgili de, "Aralarında kadınların ve çocukların yer aldığı aileler de vardı, dayanışma için geçmek isteyenler de vardı. Kader bu grubun içerisindeydi" ifadelerini kullandı. Tuğluk müdahale sırasında Ortakaya'nın yanında olmadığını söyledi.

Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi olan ve Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan Ortakaya'yı tanıdığını belirten Tuğluk, 'Ortakaya'nın yaklaşık 25 gündür Suruç'taki eylemlere katıldığını, sosyalist hareket içinden biri olduğunu, çok aktif çalışan bir arkadaşları olduğunu' söyledi.

Kader Ortakaya'nın götürüldüğü Kobani'deki hastanede çalışan Doktor Welat Omar ise, Ortakaya'nın hastaneye getirildiğinde ölmüş olduğunu söyledi ve şunları kaydetti:

"Hayatını kaybeden kadın kurşun yarasıyla öldü. Bizim hastaneye, yanıma getirdiler. Başına kurşun gelmişti. Başı dağılmıştı. Beyni parçalanmıştı. Üç kişi daha kurşunla yaralanmıştı, onları Suruç Devlet Hastanesi'ne gönderdik."

'SINIRDA BÖYLE BİR OLAY YAŞANMADI'

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise müdahale ile ilgili askeri yetkililerle görüştüğünü, müdahale sırasında silah kullanılmadığını, biber gazlı müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Çiftçi şunları söyledi: "Sınırda bekleyen gruptan askere taşlama olunca asker gaz bombası kullanarak müdahalede bulundu. Asker kesinlikle silahlı müdahalede bulunmadı. Kurşun atılmadı. Sınırda vurulduğuna dair herhangi bir bilgi ve kanıt da yok. Kesinlikle sınırımızda böyle bir olay yaşanmadı. Çok büyük ihtimalle bu kişi Kobani'nin içinde vurulmuş."