Lübnan'da yayın yapan MTV televizyonu önceki gün Suriye'nin Lazkiye'de bulunan hava üssüne yönelik saldırının arkasında Türkiye'nin olduğunu iddia etti.

İsrail Radyosu'nun aktardığına göre, Lübnan televizyonunun haberinin kaynağı "İsrailli yetkililer".

İddiaya göre Türkiye saldırıyı Haziran 2012'de bir Türk jetinin Suriye Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesine bir misilleme olarak gerçekleştirdi.

TÜRKİYE İSTİHBARAT SAĞLADI

Bir başka iddia da WorldNetDaily dergisinin internet sitesinden geldi.

Siteye konuşan "bilgi sahibi Ortadoğulu güvenlik yetkilileri"ne göre, Türkiye İsrail'e saldırıyı gerçekleştirmesi için önemli istihbarat sağladı.

Adı geçen kaynaklara göre, saldırının hedefleri arasında Hizbullah'a gönderilebilecek uçaksavar füzeleri ve rampaları bulunuyordu.

ÜRDÜN'DEN DE BİR İDDİA

Ürdünlü bir istihbarat kaynağı da yine WMD'ye yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsrail'in Suriye'de Beşar Esad rejimini zayıflatmak amacıyla vurulabilecek hedeflerin bir listesini yaptığını iddia etti.

WMD, "iki ülke arasındaki diplomatik gerginlik düşünüldüğünde İsrail-Türkiye işbirliğinin şaşırtıcı olabileceği" yorumunu yaptı.

ABD: SALDIRIYI İSRAİL DÜZENLEDİ

Akşam saatlerinde CNN’e konuşan ve adını vermeyen bir ABD’li yetkili, olayın bir İsrail saldırısı olduğunu ve muhtemelen Hizbullah’a gönderilecek bir füzenin hedef alındığını söylemişti. İsrail’den ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Temmuz ayında İsrail hava kuvvetlerine ait uçaklar bölgedeki Rus ve Suriyeli birliklerin kullandığı bir füze deposunu vurmuştu. Saldırıda füzelerin tamamen imha edilemediği, yeni saldırı olabileceği konuşulmuştu.