Ankara'da oturan 14 yaşındaki Taylan Özgür Y., 45 gün önce evden kaçıp, sınırı geçerek Suriye'de El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarına katıldı. Suriye'de meydana gelen patlamada bacağından yaralanınca Türk sınırına bırakılan ve Şanlıurfa'da tedaviye alınan Taylan Ö.Y. internette cihat ve IŞİD'e ilişkin yapılan propagandaların etkisiyle ailesini terk ettiğini söyledi.

Taylan Özgür Y., "Suriye'ye birlikte gittiğimiz kişiler birkaç gün kaldıktan sonra pişman olup döndüler. Ben dönmemiştim ama şimdi dönmediğim için çok pişmanım" dedi. Yaralı çocuğun babası Yaşar Y., aileleri çocuklarına sahip çıkmaları, internetteki çalışmaları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Ankara'nın Altındağ İlçesi'nde oturan ve ilköğretim 7'nci sınıfta okulu terk ederek günlük işlerde çalışan Taylan Özgür Y., geçen mayıs ayında, işe gideceğini söyleyerek evden ayrıldı. İddiaya göre, Taylan Özgür Y. sosyal medya hesaplarından bağlantı kurduğu biri Azeri 4 kişiyle birlikte önce Gaziantep, ardından Kilis'e geçti. İddiaya göre Taylan Özgür Y. ve yanındakiler Kilis'in Elbeyli ilçesinden, kaçakçıların yardımıyla sınırı geçti ve Suriye'nin Rakka kentine giderek IŞİD saflarına katıldı.

"BABA SURİYE'DEYİM, DÖNMEYECEĞİM"

Bu sırada oğlu Taylan Özgür Y.'ye ulaşamayan emekli Yaşar Y. polise kayıp başvurusunda bulundu. Polis ve ailesinin aradığı Taylan Özgür Y., üç gün sonra telefonla babasını arayarak, "Suriye'deyim ve geri dönmeyeceğim. Beni merak etmeyin" dedi.

SINIRA BIRAKILDI, ARAP OLDUĞU SÖYLENDİ

Geçen 23 Haziran günü Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde devriye görevi yapan askerler, sınır hattına getirilen yaralı bir çocuğu fark etti. Onu getiren grup, Rakka'da meydana gelen patlamada çocuğun yaralandığını söyleyerek askerlerden yardım istedi.

Askerlerin aldığı ve adının Mehmet El Ahmed olduğu söylenen baygın durumdaki çocuk, önce Akçakale Devlet Hastanesi'ne, ardından Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

HASTANEDEN BABASINI ARADI

Patlamada şarapnel parçalarının sağ bacağını yaraladığı çocuğa Şanlıurfa'da doktorlar müdahale etti. Yapılan müdahale sonrası servise alınan yaralı, burada bir kişinin telefonunu aldı ve babasını arayarak Şanlıurfa'da olduğunu söyleyerek yardım istedi.

Oğlunun telefonunun ardından Şanlıurfa'ya gelen baba, yaralı çocuğunu hastanede buldu.

CİHAT PROPAGANDASINDAN ETKİLENDİ

Hayati tehlikesi bulunmayan ve tedavisi süren Taylan Özgür Y., internette dolaşırken sosyal medya hesaplarından tanıştığı kişilerle konuştuklarını ve 5 kişiyle birlikte Suriye'ye geçtiğini anlattı. İnternette cihat ve IŞİD'e ilişkin yapılan propagandaların etkisiyle ailesini terk ettiğini söyleyen Taylan Özgür Y. şunları söyledi:

"Biri Azeri 5 kişi olarak Kilis'te kaçakçılara para vererek Suriye'ye geçtik. Burada karşılaştığımız IŞİD militanları bizi Rakka’ya götürdü. Burada 1.5 ay boyunca İslami dersler aldık. Bir gün yine benim bahçede bulunduğum sırada bir anda çatışma çıktı ve patlama olunca ben de bacağımdan yaralandım. Bayılmıştım ve bir arabayla beni sınırda bıraktılar. Sonra askerler hastaneye getirdi, tedavi ettirdi. Suriye'ye birlikte gittiğimiz kişiler birkaç gün kaldıktan sonra pişman olup döndüler. Ben dönmemiştim ama şimdi geri dönmediğim için çok pişmanım."

BABADAN AİLELERE ÇAĞRI

Oğluna kavuşmanın sevincini yaşayan 5 erkek çocuk babası Yaşar Y., oğlunun akşam saatlerinde taburcu olacağınıı ve Ankara'ya götüreceğini söyledi. Oğlunun başına gelenlerin tüm ailelere örnek olmasını isteyen baba Yaşar Y. şöyle konuştu:

"Bana gelen telefon üzerine Şanlıurfa’ya geldim ve oğlumu hastanede buldum. Çocuğumun Suriye'ye gitmesinin sebebi, internet üzerinde yaptığı sohbetlerdir. Oğlum burada beyninin yıkanması ile cihat için evden kaçmış ve sınırı geçerek Suriye'ye gitmiştir. Ben tüm yetkililerden başka ailelerin canının yanmaması için sınır hattında önlemlerini artırmalarını istiyorum. Sınırlarımız kontrol altına alınsın, artık anne ve babalar gözyaşı dökmesin. Bizim yaşadığımız bu olay tüm anne ve babalara ders olsun. Aileler çocuklarına sahip çıksın. Biz laik ve inançlı insanlarız, asla IŞİD kurallarını savunmadık ve o düşünceyle uzaktan yakından alakamız yok. İnsanlar, çocuklarının benzer duruma düşmesini engellemek için internette yaptığı tüm aktiviteleri takip etsin."