Sur’da seçmen listelerinde yer almalarıyla dikkat çeken Suriyelilerin, 15'i aynı evde olmak üzere 43 Suriyeli ailenin kimsenin yaşamadığı harabe evlerde ikametgah kayıtları yaptıkları ortaya çıktı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından anayasa değişikliğinin 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin hazırlanan seçmen listelerinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yasaklı olmayan 9 mahallesinde Suriyeli mültecilerin isimlerinin yer alması ortaya çıkmıştı.

Sur’da ismini vermek istemeyen bir mahalle muhtarı durumu Sur Kaymakamlığı'na yazdığı dilekçede yabancı uyruklu kişi isimlerinin listelerde yer aldığını iletti.

Dilekçeyi alan kaymakam muhtarı makamına çağırarak son 2 ay içerisinde ilçeye yerleşen ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine verilen Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimliklerini taşıyan Suriyeli 30’a yakın ailenin isimlerinin seçmen listesinden çıkarıldığını söylemiş. Ancak Türkiye vatandaşlığına alınan bazı ailelerin oy kullanabileceklerini belirtmiş.

SURİYELİ 43 AİLE KULLANILMAYAN EVLERİ ADRES OLARAK GÖSTERMİŞ

15 Suriyeli aile kimsenin yaşamadığı bir harabe evde adres kaydı yapmış. Durumu fark eden muhtar Sur İlçe Kaymakamlığı'na ve İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne gidiyor. Muhtar ile birlikte Nüfus Müdürlüğü ve kaymakamlıktan gelen yetkililerin ikametgah gösterilen evlerde kimsenin yaşamadığını görmeleri ile kayıtlar silindi. Normalde adres değişikliğin yapılması için kayıt yapılacak mahallenin muhtarına başvurulur.

Muhtar tarafından adres değiştirme formu verilir. Muhtardan alınan forum doldurulduktan sonra nüfus dairesinde adres kaydı yapılabilir. Suriyelilerin kayıt yaparken muhtarlığa başvurmadıkları, direkt kayıtlarını il nüfus müdürlüğünde yaptıkları öğrenildi.

Sur’da 1 Kasım 2016 Genel Seçimleri'nde oy kullanmasına rağmen hazırlanan yeni seçmen listelerinde 690 ailenin ismi görünmüyor. İsimleri olmayan ailelerin bir kısmı sokağa çıkma yasakları ve mahallerde yapılan yıkımdan dolayı adres yerlerini değiştirmiş. Kalan büyük kısmı ise seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yerleri aynı yerde kayıtlı olmasına rağmen, isimleri seçmen listelerinde yok.

Bu durumun fark edilmesi üzerine Diyarbakır’da HDP ve DBP tarafından kurulan Referandum İl Koordinasyonu Komisyonu'nda yer alan parti üyeleri seçmen listelerinde ismi olmayan aileleri tek tek arayarak bilgilendirme yapıyor. Komisyon ismi listelerde çıkmayan yurttaşları telefonla arayarak YSK internet sitesi ya da YSK binasına giderek seçmen sorgulamalarını 26 Şubat tarihine kadar yapabilecekleri bildirdi.

YASAKLI MAHALLELERİN SANDIKLARI TAŞINDI

Yaklaşık 15 ay sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçenin 6 mahallesindeki sandıklar diğer mahallelere taşındı. Yasak ve yıkımın sürdüğü Cemal Yılmaz Mahallesi'nde yıkılan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda daha önce oy kullananlar Dengbej Evi'nde açılacak sandıklarda oy kullanabilecek. Yine Cemal Yılmaz Mahallesi'nde yıkılan Alp Arslan İlköğretim Okulu'nda oy kullananların sandıkları Melik Ahmet Lisesi'ne taşındı. Dabanoğlu Mahallesi'nde yıkılan Yavuz Selim İlköğretim Okulu'nda oy kullananlar Ziya Gökalp İlköğretim Okulu ve Sur Zabıta Amirliği yanında bulunan binada oy kullanabilecek. (Kaynak: Dihaber)