Dört gün önce Yunanistan sınırına geçmek için Edirne’ye gelen ve otoban kenarındaki arazide bekleyen mülteciler yaklaşık 700 kişi, Edirne’ye doğru yürümeye başladı. Grubun önü, gişelere 50 metre kala jandarma ekiplerince kesildi.

Yürüyüşlerine izin verilmeyen mülteciler otobanda oturarak protesto eylemi yaptı. TEM otoyolu, mültecilerin protestosu nedeniyle trafiğe kapandı.

AA’nın geçtiği habere göre, bir süre bekletilen grubun önü yeniden açıldı. Mültecilerin, Edirne kent merkezine doğru tekrar yürüyüşe geçti.

NE OLMUŞTU?

Suriyeli mltecilerin Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde son birkaç haftadır gerçekleştirmiş olduğu ‘sınır yürüyüşleri’ 14 Eylül’de Edirne’den Yunanistan sınırına doğru gerçekleşmişti.  14 Eylül gecesinden itibaren Edirne’ye gelen yaklaşık 2 bin Suriyeli sığınmacının, Yunanistan’a giden otobüslere binmesine polis ve jandarma tarafından izin verilmemişti. Yunanistan sınırına ulaşmak için Edirne’ye gelen mülteciler, geceyi otoyol kenarındaki arazide geçirirken Edirne Valisi de “Göçmenler 3 gün sonra gitmezse zor kullanacağız” açıklaması yapmıştı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in açıklamasının ardından mülteciler açlık grevine başlamıştı.

Vali Şahin konuyla ilgili yaptığı açıklamada. Başbakanlık’tan 3 kişilik heyetin kente gelerek sorunu masaya yatıracaklarını kaydederek, “Geçen Perşembe gününden bu güne kadar 8 bine yakın mülteci Edirne’ye akın etti. Bunlardan 7 bin kadarını tekrar otobüslerle ikna ederek geri gönderdik. Son gelen yaklaşık 2 bin kişilik grup gitmemek için ısrar ediyor. İkna çabalarımızdan bir sonuç alamadık. Liderleriyle ben bizzat görüştüm ama Yunanistan’a geçerek Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söylediler. Ben de 2-3 gün misafirimiz olun daha sonra gitmek zorunda kalacaksınız dedim. Sabah Başbakanlığa bunu ilettim. Başbakanlıktan bugün 3 kişilik heyet ilimize gelecek ve konuyu yerinde izleyip, masaya yatıracaklar. Memleketlerine ya da kamplara göndermek istiyoruz. Kesin olarak burada kalmayacaklar. Yunanistan ve Bulgaristan sınırına da yaklaştırılmayacaklardır. Mültecilere 15 kilometrelik sınır hattı yasak bölgedir” demişti.

(Sendika.Org, Bianet)