Suriyeli muhalifler kendilerine bağlı silahlı grupları zapturapt (dsiplin, düzen) altına almak için harekete geçti.

Suriye Geçici Hükümeti tarafından kısa süre önce kurulan Milli Ordu’nun 300 üyeli askeri bir polis gücüne bağlanması kararlaştırıldı.

Almonitör’ün haberine göre, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) desteğiyle gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinin Halep vilayetinde kurulan polis gücü 22 bin üyeli ve 30 farklı ÖSO grubundan oluşan Milli Ordu’yu denetleyecek.

Bu ay kurulan askeri polis gücü, askeri faaliyetler, sivillere yönelik hak ihlalleri ve ÖSO’ya bağlı savaşçıların araç kullanırken hız sınırını aşmaktan cinayete kadar işlediği muhtelif cürümlerin yargılanmasından sorumlu olacak.

Ayrıca Halk Savunma Birlikleri (YPG) ya da İslam Devleti (İD) gibi ÖSO’ya hasım örgütlere üye olmakla suçlanan kişilerin yargılanmasını da askeri polis gücü üstlenecek.

Askeri polis gücü ÖSO içindeki grupların kendi güvenlik teşkilatlarına alternatif olarak oluşturuldu. El Bab merkezli polis gücünün askeri mahkemelerinin yanı sıra Cerablus ve Azez’de de birimleri var.

Al-Monitor, polis gücünün Fırat Kalkanı bölgesinde yer alan ve güvenlik noktalarıyla çevrili olan Azez’deki birimini ziyaret etti.

Birimde görev yapan 100 polis ÖSO benzeri üniformalar giyiyor. Türkiye’nin polis gücüne sağladığı askeri arazi araçları ve hafif silahların yanı sıra polislere ayda 150 dolar maaş da ödeniyor.

Bu arada ÖSO grupları ile Suriye Geçici Hükümeti arasında yapılan Milli Ordu görüşmeleri sırasında, harekâtların sona ermesinin ardından grupların elindeki tüm silah, mühimmat ve teçhizat ile askeri karargahların geçici hükümete bağlı içişleri bakanlığına devredilmesi konusunda anlaşmaya da varıldı.

Haberin tamamı burada.