Suriyeli muhaliflerin bu ay içerisinde Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde Astana'da düzenlenmesi planlanan barış görüşmelerine katılma kararı aldığı belirtildi.

Reuters'ın haberine göre, muhalif gruplar, Kazakistan'ın başkenti Astana'da bu yapılması planlanan barış görüşmelerine katılma kararını Ankara'da devam eden toplantılarında aldı.

Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) ismini vermek istemeyen bir yetkili, "Astana'ya gidecek olan fraksiyonların görüşeceği ilk konu ateşkes ve rejim tarafından gerçekleştirilen ihlaller" dedi.

ÖSO'ya bağlı Fastakim grubunun yetkilisi Zekeriya Malahifci de şu ifadeleri kullandı: "(Muhalif) grupların çoğunluğu katılma kararı aldı. (Astana'da) ateşkes ve yardımların ulaştırılması ile gözaltındakilerin serbest bırakılması gibi insani meseleleri görüşecek."

Öte yandan Suriyeli muhalif grupların, geçen yıl Cenevre'deki barış görüşmelerine katılan gruptan farklı bir heyet oluşturmak için çalıştığı da kaydedildi.

Suriye'deki ateşkes anlaşmasına imza atan muhalif gruplar 3 Ocak'ta yayınladıkları ortak bir bildiride Astana görüşmeleri boykot etme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Suriye'de Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde sağlanan ateşkes 29 Aralık gecesi yürürlüğe girmişti. Astana'da yapılacak barış görüşmeleri için 23 Ocak tarihi verilmişti.

(Kaynak: Sputnik)