Guardian gazetesinin Türkiye muhabiri, Türkiye'de çalıştırılan Suriyeli çocukların hikayelerini yazdı. Ortaya çıkan tabloya göre çalışan çocuk sayısı her geçen gün artış gösteriyor.

Türkiye'de yaşayan 1 milyon Suriyeli mültecinin yaklaşık yarısı çocuk. Mülteci kamplarındaki çocukların yüzde 60'dan fazlası okula kayıtlıyken kamp dışında kalanların yüzde 73'ü okula gitmiyor.

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Constanze Letsch Türkiye'de yaşayan ve çalışan Suriyeli mülteci çocukları yazdı

Türkiye'deki mülteci kampları için okulların olmaması Suriyeli çocuk işçilerin sayısının artmasına sebep oluyor. Üstelik okullar çok kalabalık. Özel okullarsa çok pahalı. Bu yüzden de bir çok çocuk eğitimine devam edemiyor.

Suriyeli çocuk işçilerin büyük çoğunluğu erkek olmasına rağmen çeşitli dükkanlarda, bazen de evlerde ya da sokakta çalışan kız çocuk işçilerin sayısı da gittikçe artıyor.

Gaziantep'teki aktivist Muhannad al-Nader, bu çaresizlik durumunun çoğu mülteci ailenin de bu suça ortak olmasına sebep olduğunu belirtiyor. Çocuklarının çalıştığını gizliyor aileler çünkü öğrenilmesi durumunda insan hakları örgütleri tarafından gelen yardımın azalacağından endişe ediyorlar.

Kocaeli Üniversitesi'nden akademisyen Hakan Acar ise yaptığı açıklamada yetkilileri çocuk istismarını önleme konusunda gerekli önlemleri almadıkları için eleştirerek ekliyor: "Denetim yapan neredeyse kimse yok. Çocuk istismarı ile ilgili ne yapılacağına dair açık hukuksal usuller de yok. Çocuk işçi çalıştıran iş yerleri nadiren ceza alıyor."

UNİCEF'e göre, Her 10 Suriyeli çocuktan biri çalışıyor. Türkiye'de safece Ağustos ayında iş cinayetinden hayatını kaybeden 158 işçinin 10'u çocuk 10'u ise göçmen.