İsrail’in istihbarat örgütlerine yakınlığı ile bilinen Debka sitesi, Türkiye ve Lübnan üzerinden Suriyeli muhaliflere sağlanan silahların El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi’ne satıldığının öğrenilmesi üzerine Batı’nın, isyancılara bir silah ambargosunu başlattığını iddia ederken, Türk makamlarının Akçakale’de binlerce silaha el koyduklarına da dikkat çekti.

Debka, 30 Mart tarihli “Debkafile Özel” logosu ile yayımladığı haberde “Batı’nın Beşar Esad ile savaşan Suriyeli muhaliflere yönelik oluşturduğu silah boru hattı, silahların bazılarının satılıp El Kaide tarafından Güney Suriye’yi feshetmek, Ürdün ve İsrail sınırlarında pozisyon kazanmak için kullanıldığının ortaya çıkması üzerine kurumaya başladı” diye yazdı.

AKÇAKALE'DE 5 BİN SİLAHA EL KONULMUŞTU

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, silahların El Kaide’ye gitmeyeceğinden emin oluncaya dek silah gönderilmeyeceği uyarısını yaptığı 29 Mart’ta Ankara’nın da, Türk makamlarının Akçakale’de 5 bin silaha el koyduklarını açıkladığına işaret eden Dekba, “askeri kaynakları”na dayanarak Batı’nın “fiilen” bir ambargo uyguladığını, isyancıların tek silah kaynağının artık Suudi Arabistan ve Katar olduğunu da öne sürdü.

'SİLAHLAR EL NUSRA'YA SATILIYOR'  İDDİASI

Bu gelişmelerin, son haftalarda, Suriye isyancılarına, özellikle Özgür Suriye Ordusuna’na yönelik silah sevkiyatının bir kısmının, El Nusra’ya satıldığı yönündeki bilgilerin Washington, Paris, Ankara ve Kudüs’e ulaşmasının ardından meydana geldiği savunuldu.

Debka, “agresif” olarak nitelediği El Kaide’nin Suriye’deki hamlesinin, geçen hafta ABD’nin liderliğinde Suriye’nin kimyasal silah tehdidi ile savaşmak amacıyla geçen hafta sonuçlandırılan önemli planlarını arka planına ittiğini belirterek şu iddialara yer verdi:

“İki hafta önce Kudüs, Ankara ve Amman’da, ordularının, ABD’nin geçen yıl kimyasal silahlarla savaşmak üzere bu üç ülkede oluşturduğu ortak komuta merkezleri altında Suriye içerisinde operasyon yapacakları bölgelerine işaret edildiği haritalar açılmıştı. Bu planlar ve merkezler, geçen hafta operasyonel duruma geçti."

“ORTAK OPERASYON İÇİN OBAMA TÜRKİYE'Yİ İSRAİL VE ÜRDÜN İLE BİR ARAYA GETİRDİ”

Debka, haberinde ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye konusunu, İsrail ile barışmadan ayrı tutmaya yönelik “ikna edici olmayan bir girişim” yaptığını öne sürerek “Ancak gerçek budur ki tarihte ilk defa ABD’nin komutası altında bir Arap ülkesinin topraklarında bir ortak operasyonu için Türkiye’yi İsrail ve Ürdün ile, bir araya getirenin, bölgeye 20-22 Mart günlerinde yaptığı ziyaret sırasında Barack Obama oldu” diye yazdı.

Haberin son bölümünde de “Nusra Cephesi’nin toprak kazanımlarının yarattığı alarm, böylece ortak ABD-İsrail, ABD-Ürdün ve ABD-Türk komuta merkezlerinde kimyasal tehdide ilişkin görüşmelerin önüne geçti” iddiasında da bulundu. (Vatan)