Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı olan Halk Savunma Birlikleri (YPG), Federal Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Suriye'de birlik içinde Kürt Ordusu kurulması isteğini kabul ettiğini duyurdu.

YPG DE ANLAŞMAYA UYUYOR

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin çağrısıyla Erbil'de toplanan ve aralarında PYD ile Suriye'deki Kürt grupların yer aldığı Yüksek Kürt Konseyi'nin yaptığı toplantıdan sonra, birlikte hareket etme, bölgeyi birlikte yönetme ve birleşik bir Kürt Ordusu kurma konusunda anlaşmaya varıldı.

İlk önce birlik konusunda çekimser davranan YPG, aradan geçen iki günün ardından Yüksek Kürt Konseyi'nin aldığı karara uyacağını, Erbil'de PYD'nin de katıldığı anlaşmaya bağlı kalacağını ilan etti.

YPG: O ZAMAN BİLGİLENDİRİLMEDİK

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Peyamner internet sitesinde yer alan YPG açıklamasında,  "Daha önce tarafımızdan yayınlanmış olan açıklamanın nedeni basında çıkan bazı haberler, duruma şüpheli yaklaşmamızdı. Zaten o sırada Yüksek Kürt Konseyi bizi bilgilendirmemişti" denildi.

'BARZANİ'NİN ÇABALARI OLUMLU'

Açıklamada, Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin birlik yönündeki çabalarının da olumlu görüldüğü belirtildi. Suriye'nin Türkiye sınırı boyunca şimdiye kadar 3 tugay kurduğunu belirten YPG açıklamasında, "Biz Yüksek Kürt Konseyi'nin anlaşma ve kararlarına bağlıyız. Çünkü biz ülkeyi koruma birlikleriyiz ve halkın güvenliği için çalışıyoruz. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve siyasi tarafların birlik önündeki engellerin kaldırılması için üstlendikleri rolü olumlu buluyoruz" denildi.

'KAÇAN SURİYELİ KÜRTLERE ASKERLİK EĞİTİMİ VERİLECEK'

Suriye ordusunda zorunlu askerlik yapmamak için kaçan ve Irak'taki Kürt bölgesine sığınan Suriyeli Kürtlerin, peşmergeler tarafından eğitildikten sonra Suriye'de oluşturulacak Kürt Ordusunda görevlendirileceği ileri sürüldü. Bu kişilerden bir bölümü geçen hafta Kamışlı'ya gönderilmiş ve  ilçe merkezinde ellerinde Mesud Barzani ve babası Molla Mustafa Barzani'nin fotoğrafıyla yürüyüş yapmıştı.

'KÜRTLER İKİCİ BÜYÜK ULUS OLARAK KABUL EDİLSİN'

Bu arada Suriye Ulusal Kürt Konseyi üyesi Nuri Birimi de Suriye'de Kürtlerin ikinci büyük ulus olarak kabul edilmediği sürece Suriye muhalefetine katılmayacaklarını söyledi. 

Birimi, "Biz konsey olarak Kürtlerin Suriye'de ikinci büyük ulus olarak kabul edilmesi ve haklarının tanınması talebinde bulunduk. Ancak bu talebi kabul etmediler. Ve bize Esad'ın yıkılması sonrası kurulacak olan özgür bir parlamentonun bu konuda karar vereceğini söylediler. Bizler talebimiz kabul edilmeden temsilci göndermeyeceğiz" dedi. (cnn)