Suriye’de Türkmenlerin de yaşadığı “Bayırbucak” bölgesindeki Derhanne, Kızıldağ ve Fırınlık köyleri çevresinde çatışmalar sürüyor.

Ak Parti hükümetine yakın medya, Suriyeli Türkmenlerin Rusya ve Suriye devletinin operasyonlarında hedef alındığını iddia ediyor. Suriyeli Türkmenlerin önde gelen isimlerinden Ali Türkmani ise Türkmenlerin hedef olmadığını, Suriye devletinin Nusra Cephesi gibi tehditleri hedef aldığını savunuyor.

Türkmenlerin soykırım tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirten Türkiye'nin amacının, bölgedeki El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile radikal İslamcı Ahrar-u Şam ve Sultan Murat Tugayı örgütlerini Azez-Cerablus hattına taşımak ve tampon bölge oluşturmak olduğu iddia ediliyor.

ABD'nin de bu planda Türkiye'ye destek olduğu ileri sürülüyor.

Yerel kaynaklar, bölgedeki Türkmenlerin Türkiye ve sınır bölgelerine uzun bir süre önce geldiğini, rejim ve Rusya'nın saldırılarının El Kaide uzantılı radikal islamcı örgütlere yönelik  olduğunu ve Türkmenlerin zarar görmediğini ifade ediyor.

'HEDEF AZEZ-CERABLUS HATTI'

Bölgede azınlık olarak Kürt ve Türkmenlerin bulunduğunu, asıl nüfusun Alevi Araplardan oluştuğunu söyleyen Türkmen C.E. adlı kişi ise, rejimin Rusya desteği ile orada başlattığı operasyonun radikal islamcılara karşı olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin Türkmenlerin katledildiği doğrultusundaki söylem ve kaygıları yersizdir. 

Azez'in kontrolünü  Sultan Murat Tugayı ile sağlıyorlar.  Bu tugayın başındaki Fehim İsa Ebu Ahmet ise Nusra Cephesi ile ilişkilidir ve direk MİT tarafından yönlendirilen birisidir. Bunları etkin kılarak Azez-Cerablus arasında bir tampon oluşturmak istiyorlar" diyor.

ABD PLANIN İÇİNDE Mİ?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "98 kilometrelik alan için Türkiye ile birlikte operasyon yapacağız" söylemini hatırlatan C.E., "Öyle anlaşılıyor ki operasyonu başlattılar.

Azez-Cerablus arasındaki 98 kilometreye bu radikal İslamcı örgütler, Sultan Murat Tugayı adı altında yerleştirilecek. Bu bölgeye de Türkiye ve sınır bölgelerinden getirilecek Türkmenler yerleştirilecek.  O zaman Türkiye 'Ben Türkmenleri kurtardım, güvenli bölgeye aldım' diyecek.

Asıl plan ise bu bölgeye Suriye Demokratik Güçleri'nin gelmesini engellemektir. Bu şekilde Kürt kantonlarının birleşmesi de engellenmiş olacak. Koparılan tüm yaygara bu bölge üzerindeki hesaplar üzerinedir" dedi. (Özgür Gündem)