Çerkesler, anavatanlarından sürülmelerinin yıldönümünde bir dizi etkinlik ve protesto gösterisi düzenleyecek. Genç aktivistler, Türkiye’deki tüm Çerkes köylerine giderek fidan dikiyor, eylem için destek istiyor.

Taşköprü, Düzce il merkezine sadece iki kilometre uzaklıktaki bir Çerkes köyü. 1864’te Rus Çarı II. Aleksandr'ın anavatanlarından sürdüğü Çerkesler tarafından Melen Çayı’nın hemen yakınlarında kurulmuş. Aradan geçen 150 yıla rağmen nüfusunun yüzde 90’ını Çerkeslerin oluşturduğu Taşköprü’de, köy sakinleri kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

Çerkes gençler, soykırımın 150. yıldönümünde düzenlenecek olan anma ve protesto gösterileri öncesi Çerkes köylerini bir bir ziyaret ediyor. Eylemler için destek isteyen aktivistlerin son durağı Taşköprü’ydü. Gençler, köy ziyaretlerine giderken yanlarında bir de fidan götürüyorlar. İlk işleri, köyün merkezî bir noktasına bu fidanı dikmek oluyor. Dikilen fidanların, ziyaret edilen köylerde yıllar boyunca sembolik birer sürgün anıtı olarak yaşatılması amaçlanıyor.

Al Jazeera'de yer alan habere gör köy ziyaretlerini organize eden aktivistlerden Sacit Tunç, amaçlarının sürgünün 150. yıldönümünde toplumsal bir bilinç oluşturmak olduğunu söylüyor. Tunç, 21 Mayıs’ta düzenlemeyi planladıkları anma ve protesto gösterisiyle ilgili hazırlıklarını şöyle anlatıyor:

“Çerkes Soykırımı’nın 150. yılında, sürgün sırasında kaybettiklerimizi hafızalara tekrar yazmak istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’deki Çerkes köylerini gezdik ve onların 21 Mayıs hakkındaki düşüncelerini öğrendik. Çerkeslerin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdık, notlar aldık.

Diktiğimiz fidanların yanı sıra, soykırım sırasında katledilen atalarımız için köylerimizde okutulmak üzere 150 hatim dağıttık. Ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizden olan ‘Jame Gewun’u hatırlatmak istiyoruz. Bu geleneğimiz gereğince köylerimizde 21 Mayıs’ta ölenler için geleneksel yemekler yapılarak insanlara dağıtılacak. Gittiğimiz köylerde, halktan Çerkes sivil toplum kuruluşlarının düzenleyecekleri anma etkinliklerine ve organizasyonlara katılarak bizlere destek olmalarını istiyoruz.”

Çerkes aktivistler, köy ziyaretlerinde masaya yatırdıkları sorunları, 21 Mayıs sonrası bir çalıştayla gündeme getirmek istiyor. Aktivist Arzu Sayan, “Çerkes köylerinde dinlediğimiz sorunları dosya haline getireceğiz. 21 Mayıs sonrası elde edilen verilerle sorun ve çözüm önerilerini fikir insanlarıyla paylaşabileceğimiz bir çalıştay düzenleyeceğiz” diyor.

Taşköprü Köyü sakinleri, ilk kez tanıştıkları genç soydaşlarının ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Gençlerin taleplerini olumlu karşılıyor ve yerine getireceklerine söz veriyorlar. Köyün ileri gelenlerinden emekli öğretmen İsmail Kiraz, gençleri evinde ağırlıyor. Gençlerin projelerini dinleyerek onlara düşüncelerini aktaran Kiraz, "Çocukluğumuzda büyüklerimiz bize 'Sakın Çerkes olduğunu söyleme' diye öğütlerdi. Oysa bugün hâlâ kültürümüzü devam ettiriyoruz. Ülkenin kurtuluşunda bu denli emeği olan, şehitler veren bir halkın daha iyi yerlere gelmesi lazım. Duruşumuzu kaybetmeden, istikrarlı bir şekilde devam ediyoruz. Şu anki gençlik bizim dönemimize göre daha da iyiye gidiyor" diyor.

Türkiye'deki Çerkes sivil toplum kuruluşlarının, sürgünün 150. yılında gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin takvimi de belli oldu. Kafkasya Forumu, 21 Mayıs hafta içine denk geldiğinden 18 Mayıs Pazar İstanbul'daki Rus Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapacak. Çerkes Dernekleri Federasyonu 21 Mayıs'ta Taksim'de protesto gösterisi düzenleyecek. Kafkas Dernekleri Federasyonu KAF-FED ise sürgünde kaybettikleri soydaşlarını 24 Mayıs Cumartesi Kartal Sahili'nde anacak. Çerkesya Yurtseverleri de aynı gün Taksim'de bir basın açıklaması yapacak.