Diyarbakır’ın Sur ilçesinde “Kentsel dönüşüm” adı altında iki mahallede başlatılan yıkımı durdurmak için Sur’un Yıkımına Hayır Platformu kuruldu.

Platform yıkıma karşı duyarlılık yaratmak amacıyla herkesi her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi yapmaya ve iftar saatlerinde suyu ve elektrikleri kesik olan Sur halk ile birlikte bir araya gelmeye çağırdı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde "kentsel dönüşüm" adı altında 23 Mayıs’ta iş makineleri ile polis eşliğinde başlatılan yıkıma karşı kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve ekolojistler, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü’ndeki toplantı salonunda gerçekleştirilen buluşmada, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu kurdu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ YERİNE ‘YERİNDEN DÖNÜŞÜM’

Sur’da “Kentsel dönüşüm” adı altında gerçekleştirilen yıkımın 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’nda (MGK) kararlaştırıldığı ve ilçenin tarihi ve kültürel yapıların yok edilmesi amaçlandığı ifade edildi.

Ayrıca yıkım ile birlikte Sur halkının yoksullaştırılması ve göçe zorlanması ile demografik yapının değiştirilmesi hedeflendiği, hedeflenen yıkımın sürdürülmesi durumunda özellikle “Sokağa çıkma yasağı” ilan edilen ve yıkımın yaşandığı bölge kentlerinin tamamına yayılacağına işaret edildi.

“Kentsel dönüşüm” adı altında devreye konulan yıkım yerine, “Yerinden dönüşüm” ile yapıların onarılarak tekrar halkın hizmetine sunulması tartışmaları yürütüldü.

HERKES HAREKETE GEÇMELİ: SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Toplantıda yapılan önerilerin yanı sıra HDP ve CHP’nin yıkımın durdurulmasına karşı diplomasi yürütülmesinde eksik kalındığı yönünde eleştirilerde bulunuldu.

Yıkım öncesi yapılan su kesintisi ile birlikte başlayan sağlık sorunları, yıkımın durdurulması için yürütülmesi gereken hukuki mücadele ve yıkımla birlikte başlayan hak ihlallerine dikkat çekilen toplantıda, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’na yönelik eleştiriler yapıldı.

Yıkım ile birlikte kepenk kapatmak zorunda kalan Sur esnafının durumuna da dikkat çekilerek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın harekete geçmesi yönünde tartışmalar yürütüldü.

YIKIMA KARŞI HAYIR PLATFORMU KURULDU

Tüm bunların örgütlü olarak yapılması ve yıkıma karşı birlikte mücadele edilmesi amacıyla, toplantıda yürütülen tartışmalar ve yapılan öneriler sonucunda Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun kurulması kararlaştırıldı.

Platform çatısı altında bir araya gelecek olan STK, siyasi parti temsilcileri, kadın örgütleri, ekolojistler ve kanaat önderleri, öncelikle yıkımın durdurulması için yürütülecek mücadele kapsamında eylem ve etkinlik takvimini belirleyecek.

Platform bünyesinde Sur halkı ile dayanışmak amacıyla bugünden itibaren her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi gerçekleştirilecek.

Öte yandan “Ekmeğini suyunu Sur halkıyla paylaş”, “Her gün yarım saat karanlıkta kal” ve iftar saatlerinde halk ile birlikte bir araya gelme kampanyalarının startı verilecek.

‘SUR’UN YIKIMINA ENGEL OLABİLİRİZ’

Basına kapalı yürütülen tartışmalar ve yapılan önerilerden sonra verilen ara ardından basın toplantısı düzenlendi. DBP İl Eş Başkanı Zeki Baran ve HDP İl Eş Başkanı Gülşen Özer’in katıldığı toplantıda, öncelikle Diyarbakır halkını 31 Mayıs’ta Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun deklare edilmesi toplantısına katılmaya çağırdı. Toplantıda konuşan Baran, AKP tarafından Kürt halkına pervasızca saldırılar yapıldığını söyledi.

Baran, “Kürde sadece fiziki saldırı yapılmıyor. Kültürüne, tarihine, geçmişine saldırı yapılıyor. Sur önce tank, topla yıkılmak istendi şimdi de kepçelerle yerle bir edilmek isteniyor. Ama bunu kabul etmeyeceğiz. Karşı durup, direneceğiz. Sur için ulusal ve uluslararası düzeyde ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Umutsuz değiliz, Sur’un yıkılmasına engel olabiliriz” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)