Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye ’nin Suriye’deki toprağı olma özelliğini taşıyan ve IŞİD’in uzun bir süredir çevresini kontrol altında tuttuğu Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki 40’ı aşkın asker için dün ikmal amaçlı operasyon düzenledi.

Namık Durukan'ın Miliyet'te yer alan haberine göre, gece karadan gönderilen, birlik, sınırı geçerek, Kobani üzerinden karakola doğru harekete geçti. Gün boyu sınırda geniş güvenlik önlemleri alan TSK’nın hava unsurları da karadan harekete geçen birliği yakın takibe aldı. Askeri birliğin tank ve ağır silahlarla Kobani’ye geçtiği iddia edildi. Resmi kaynaklar, operasyonun “ikmal” amaçlı olduğu bilgisini verirken, Kürt kaynakları, dün akşam operasyona başlanıldığı ve Türk birliğinin tanklarla Kobani’ye geldiği bilgisini paylaştı. Sabaha karşı tamamlanması planlanan operasyonda, bölgede bir süredir IŞİD ile Peşmerge ve PYD arasındaki şiddetli çatışmaların ortasında kalan karakoldaki askerlerin ikmali ve askerlere personel desteğinin sağlanmasının amaçlandığı iddia edildi.

KARA OPERASYONU

Bölgedeki şartlara göre durum değerlendirmesi yapacak olan hükümet ve Genelkurmay’ın, karakoldaki askerlerin Türkiye’ye getirilmesi kararı verebileceği de ifade edildi. Bu durumda yerlerine asker bırakılıp bırakılmayacağına da şartlara göre karar verileceği ileri sürüldü. Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim’in de operasyonun başladığı saatlerde Ankara ’da olduğu öğrenildi.



TEZKERE KULLANILDI

IŞİD’in, yaklaşık 11 ay önce Esad güçlerini püskürterek çevresini kontrol altına aldığı Süleyman Şah Saygı Karakolu’na dün TSK tarafından kara operasyonu düzenlendi. Kürt kaynaklarının iddialarına göre, TSK’nın uzman birliği, çok sayıda tank, ağır silah ve zırhlı aracın eşliğinde dün geç saatlerde sınırı geçerek, bir süre önce Türkiye’nin Kuzey Irak’tan gelen peşmergenin IŞİD’e karşı savaşması için koridor açtığı Kobani’ye girdi. Kobani’ye gelen askeri birlik ve zırhlı araçların, buradan Süleyman Şah’a doğru ilerlediği bilgisi de paylaşıldı. 

Resmi kaynaklar, bir askeri birliğin karadan Süleyman Şah’a doğru ilerlediği bilgisini verirken, operasyonun “ikmal amaçlı” olduğunu ifade ettiler. Operasyon öncesinde sınırda geni çaplı güvenlik önlemleri alınırken, çok sayıda zırhlı araç sınırdaki birliklere geldi. Araçlara çok sayıda asker de eşlik etti. Akşam saatlerinden itibaren devreye giren jammerlar nedeniyle sınırda hiçbir cep telefonunun çalışmadığı bildirildi. Kara operasyonu için Türk askerinin Suriye’ye girebilmesine olanak tanıyan ve Meclis’te kabul edilen tezkerenin kullanıldığı ifade edildi.

Kürt kaynakları, Türkiye’nin karakoldaki 20’yi aşkın bordo bereli subay ile 20’yi aşkın muvazzaf subay ve astsubayı tahliye edeceği, yerine ise yeni bir bölüğün veya bordo bereli personelin bırakılmasının düşünülmediği bilgisini paylaştı. Bu iddianın doğru çıkması halinde, bir süredir IŞİD, peşmerge ve PYD arasındaki çatışmaların merkezinde kalan, bu nedenle ikmal bile yapılmasında güçlük yaşanan, elçilikler dışında, Türk bayrağının dalgalandığı tek yurtdışı Türk toprağı Süleyman Şah bütünüyle boşaltılmış olacak.

 BÖLGEDE DEĞERLENDİRİLECEK

Buna karşılık, operasyonun ikmal ve personel takviyesi amacı taşıdığı, bölgedeki şartlara göre, ağır silahlı ve zırhlı silahlarla güçlendirilmiş personelin bölgede kalabileceği ya da karakoldaki askerlerin tahliyesinin sağlanabileceği ifade edildi.

BİR ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Operasyonda 8 aydır karakolda görev yapan “Bordo Bereli” olarak bilinen 40 Özel Kuvvet askeri Türkiye’ye getirildi. Ancak bir asker operasyon sırasında meydana gelen kazada hayatını kaybetti.