Yoğurtçu Parkı’nda hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ailesi, 8 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilisinin yargılanmasına izin vermeyen Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına karşın aile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi’ne baba Berdan Dere’nin avukatı Dr. Murat Özveri tarafından verilen dilekçede, Bölge İdare Mahkemesi’nin gerekçesiz bir şekilde bilirkişilerce sorumlu bulunanların yargılanmasına izin vermeyerek “adil yargılanma hakkı” ve “bağımsız yargılama” ilkesini ihlal ettiği belirtildi.

Başvuruda, “Devlet doğal olmayan her ölüm olayının, sorumlularının belirlenmesinin ve gerekiyorsa cezalandırmasını sağlayabilecek etkili resmi bir soruşturma yürütmek durumundadır” ifadeleri yer aldı.

 Dere ailesi tarafından yapılan basın açıklamasında, “Şoför, 15 ay önce cenazemiz yerdeyken serbest bırakıldı. Diğer sorumluların yargılanması bir idare mahkemesi kararıyla engellendi. Bugüne kadar kimse yargılanmadı. 15 aydır İdil yok. Adalet yok. Tüm sorumlular yargılanana kadar adalet ve hukuk arayışımız sürecektir” denildi.