Bazı üst düzey yetkililerin 'yasadışı olarak dinlendiği' iddiasına belge olarak yayınlanan IMEI numaraları BTK sorgusunda 'bulunamadı'. Bu, bazı gazetelerde Necmettin Erbakan, Şevket Kazan gibi isimlerin yasadışı dinlendiğine kanıt olarak sunulan numaralara ait cihazların Türkiye'de hiç kullanılmadığı anlamına geliyor.

17 ve 25 Aralık’taki yolsuzluk operasyonlarının ardından, hükümete yakınlığıyla bilinen bazı gazeteler pek çok kişinin yasadışı olarak dinlendiği ve bu dinlemelerin ‘paralel yapı’ aracılığıyla yapıldığını öne sürmüştü.

Son olarak dünkü Star gazetesinin manşetinde yer alan ‘İmzasıyla mühürüyle kirli kulaklar’ başlıklı bir haberde de, aralarında eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın da bulunduğu bazı üst düzey kişilere ait telefonların yasa dışı yollarla dinlendiği öne sürülmüş ve dinlenen telefonların IMEI numaraları yayınlanmıştı.

Ancak gazetenin basılı nüshasında son üç rakamı buzlanarak yayınlanan bu IMEI numaraları internet edisyonunda açık yayınlanınca, söz konusu IMEI numarasının Necmettin Erbakan’a ait olmadığı hatta Türkiye ’de kayıtlı bile olmadığı ortaya çıktı.

Zaman gazetesinin bugün manşetine taşıdığı habere göre, Star gazetesi, 352558025351110 şeklindeki numaranın aslında merhum Necmettin Erbakan’ın telefonuna ait olduğunu ve yasadışı olarak dinlendiğini ileri sürdü. İnternet sitesinde tamamı yayınlanan IMEI numarası, BTK’nın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (mcks.gov.tr) bölümündeki sorgulama ekranına yazıldığında, ‘Kayıt bulunamadı’ ifadesi çıktı.

Sadece Erbakan değil, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Sabri Uzun, Ömer Vehbi Hatipoğlu gibi isimlere atfedilen IMEI numaralarına da kayıt sorgulama sayfasından ulaşılamadı. Bu, haberde yasadışı dinlenen telefon cihazlarına ait olduğu iddiasıyla verilen numaraların Türkiye’de kayıtlı olmadığı anlamına geliyor.
 
Her cep telefonu, bir IMEI numarası ile gelir. Bu telefona özel kimlik numarasıdır ve sadece o telefon cihazı tarafından kullanılır. Bu cihazın Türkiye’de iletişime açık olabilmesi için de distribütör firma ya da telefonu getiren şahıs tarafından BTK’ya kaydedilir.

Eğer cihazınız kayıtlı değilse en fazla 15 gün kullanabilirsiniz, sonra size cihazının yasal olmadığı hakkında bir bilgilendirme mesajı gelir ve iletişime kapatılır. Ortada çok sayıda ikinci el telefon dolaştığı için BTK resmi sitesinde aldığınız bir makinenin yasal olup olmadığını sorgulayabilmenize imkân tanıyor. Kendi telefonunuzun durumunu veya başka bir IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığını ‘mcks.gov.tr’ adresinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.