Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için öldürülen R.Ç.’nin (17) babası ve iki amcasının tutuklu yargılandığı davada SPoD LGBT’nin müdahillik talebi kabul edildi.

Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için 17 yaşında öldürülen R.Ç.’nin babası ve iki amcasının ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla yargılandığı davanın üçüncü celsesi bugün gerçekleşti.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) müdahillik talebini kabul etti.

"KARAR ÇOK ÖNEMLİ"

bianet’e konuşan avukat Fırat Söyle, müdahillik taleplerinin kabul edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı, şöyle konuştu:

“Davada sanıklar bir çatışma halinde. Kimin öldürdüğünü bilemiyoruz. Dolayısıyla davaya müdahil olmamız hem suçluların ortaya çıkarılması ve en ağır şekilde cezalandırılmaları açısından hem de LGBT’lerin yalnız olmadığını göstermek açısından çok önemli.

“Hakimler Ceza Muhakemeleri Kanunu yorumlarken, müdahillik için suçtan zarar görmeyi öngörüyor. LGBT örgütleri bugüne kadar böyle davalara müdahil olamamaktaydı. Dolayısıyla yargılamalar tek taraflı sürüyordu, yani savcı ve sanık avukatları tarafından yürütülüyordu. Örneğin Ahmet Yıldız davasında farklı LGBT kurumları adına yaptığımız müdahillik taleplerinin hiçbiri kabul edilmemişti. Bu nedenle müdahillik talebimizin kabul edilmesini çok önemsiyoruz.”

SANIKLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Duruşmada, tutuklu olarak yargılanan baba ve iki amcanın tanıkları dinlendi.

Avukat Söyle, tanıkların ifadelerinin sanıkları aklamaya yönelik olduğunu söylerken, “Sanıklar arasında bir husumet var. Baba cinayeti amcaların, amcalar ise babanın işlediğini ispatlamaya çalışıyor” diye konuştu.

Davayı Diyarbakırlı LGBT örgütleri Keskesor ve Hebun’un yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, KAMER temsilcileri ve Diyarbakır Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de izledi.

Bir sonraki duruşma 4 Şubat’ta.

R.Ç. (17) Temmuz 2012′de öldürülmüş, cinayet olaydan bir ay sonra medyaya yansımıştı.