İçişleri Bakanlığı’nın, Taksim’de başlayan ve ardından da tüm yurda yayılan Gezi Parkı eylemlerinde polisin uyguladığı “orantısız güç kullanımına” ilişkin soruşturması çıkmaza girdi. Talimatın kimden geldiğini araştıran Mülkiye müfettişleri, talimatın Başbakan ve Bakan tarafından verildiğini görünce dosyayı sonuçlandırmakta zorluk çektiler.

İKİ AYRI SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR...

Gezi Parkı eylemlerinde çevik kuvvetin uyguladığı orantısız güçle ilgili olarak, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatı ile Mülkiye müfettişleri soruşturma başlattı. Soruşturmalar bireysel ve genel olmak üzere iki ayrı bölümde yürütülüyor. Bireysel soruşturmalar, görüntülerde eylemcilere şiddet uyguladığı tespit edilen güvenlik personeli hakkında yürütülüyor. Yani eli sopalı polislerle ilgili ve İzmir’de eylemci kızların saçından sürükleyen polislerle ilgili yürütülen soruşturma bireysel kısımda yer alıyor. Bunun dışında, eylemlere ilk müdahalenin nasıl başladığı ve eylemlerle ilgili talimatın kimden geldiği konusunda da genel bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmayı da İçişleri Bakanı’na bağlı Mülkiye müfettişleri yürütüyor.

MÜFETTİŞLER KİMİ SORGULAYACAK?

Eylemlerle ilgili genel incelemeyi yürüten müfettişler, Gezi Parkı’na ilk müdahalenin nasıl başladığını mercek altına aldılar. Yapılan incelemelerde, tüm amirler “talimat” konusunda bir üst makama işaret ettiler. Sonunda ise talimatın Başbakan ve İçişleri Bakanı’ndan geldiği belirlendi. Mevzuata göre, müfettişler bağlı oldukları bakan hakkında inceleme yapamıyor. Bu da soruşturmanın çıkmaza girmesine yol açtı. Müfettişler şimdi, raporu nasıl bağlayacaklarını düşünüyorlar.

FATURA, EN ALTTAKİ POLİSE ÇIKTI...

Öte yandan, eylemlerde orantısız güç kullandığı tesbit edilen veya görüntüleri basına yansıyan tüm çevik kuvvet personeli ile ilgili ayrı ayrı soruşturma yürütülüyor. Soruşturmalar çerçevesinde bazı polisler açığa alınırken bazıları da başka birimlerde görevlendirildi. İncelemenin ardından, orantısız güç kullandığı ve şiddet uyguladığı sabit görülen çevik kuvvet personeli hakkında suç duyurusunda bulunulması gündeme gelecek. (Taraf)