İstanbul emek ve demokrasi güçleri, Reyhanlı'da meydana gelen patlamayı protesto etmek için AKP'ye yürüdü.

Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelen kitle, "Reyhanlı için yastayız, barış için ayaktayız. İşbirlikçi AKP düzeninden hesap soracağız" yazılı pankart açıp, sloganlarla AKP Şişli ilçe binasına yürüdü.

Eylemde, HDK, TKP, ÖDP, EMEP, Halkevleri, KESK, Kaldıraç, Gençlik Muhalefeti'nin de içinde olduğu parti ve örgütler bayraklar açtı.

Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda, Reyhanlı'da dün meydana gelen patlamanın, AKP'nin Suriye'deki savaş politikalarının sonucu olduğuna dikkat çekildi.

AKP önünde emek ve demokrasi güçleri adına açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, "Sorumluluk AKP iktidarındadır, ancak dökülen kan halkındır. AKP'li yöneticilerin Burhan Kuzu'nun oğlunun düğününde eğlendiği gün, bu halk büyük bir yasa boğulmuştur" dedi.

Roboskî katliamının faillerini 500 günde bulamayan AKP'nin Reyhanlı'yı 7 saatte çözdüğünü iddia ettiğini söyleyen Tosu, "Katliamın sorumluluğu Suriye'ye yıkılarak savaş kışkırtıcılığı yapılmaktadır. Aksi yöndeki her türlü bilgi üretimini sansürlemek için de yayın yasağı getirilmiştir" diye konuştu.

Tosu, AKP'nin Reyhanlı'yı Suriyeli muhalifler ve uluslararası cihatçıların üssü konumuna getirdiğine dikkat çekti, "Bu şekilde Suriye sınırındaki diğer pek çok kentimiz gibi çatışmaya açık hale getirilmiş, halkımız savaşın hedefi yapılmıştır" dedi.

Başbakan Erdoğan ve AKP'ye seslenen Hüseyin Tosu, "Artık Türkiye'yi ve bölge halklarını ateşe atan bu savaş kışkırtıcısı politikaya daha fazla tahammülümüz yok" uyarısında bulundu.

'SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞINA SON VERİN'

AKP'ye Suriye'deki savaş kışkırtıcısı, emperyalizmin işbirlikçisi politikalardan vazgeçmesi çağrısı yapan Tosu, şöyle konuştu: Alevi-Sünni, Türk-Kürt gerilimini besleyen gerici-şoven siyasetini terk etmelidir. Sınır kentleri silahlı çetelerin ve uluslararası cihatçıların lojistik hattı olmaktan çıkarılmalıdır. Antakya'daki fiili OHAL kaldırılmalı, silahlı çetelerin kentte barındırılmasına izin verilmemelidir. ABD, NATO ve İsrail ile ya da tek başına Suriye'ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleye dahil olunmamalıdır. Ahmet Davutoğlu ve Hatay Valisi istifa etmelidir."

Eylem, açıklamanın ardından sloganlarla sona erdi. (ETHA)