Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren madencileri aileleri kendi kurdukları dernek etrafında bir araya geldi. Kendilerini acıların biraraya getirdiğini belirten aileler bu şekilde acıyı bala çevirdiklerini ifade ettiler. 

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında eşlerini, çocuklarını yitiren aileler bir araya gelerek dernek kurdu. Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin açılışı ailelerin yoğun katılımı ile dün Soma Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ikinci katındaki yerinde gerçekleşti. 

Açılışta konuşan Dernek Başkanı İsmail Çolak, derneği kurmakta çok geç kaldıklarını ifade ederek herkese hayırlı olmasını diledi. Çolak, 13 Mayıs 2014’te, evine 3 kuruş ekmek parası getirmek için yerin yüzlerce metre altına girip çok zor şartlar, baskılar altında çalışıp hayatını kaybeden bütün işçileri rahmetle anarak başladığı konuşmasında,“Hayatını kaybeden işçilerin aileleri olarak derneğimizi kurmamızın tek amacı hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı kalmadan 301 canımızı unutmamak, unutturmamak ve ebediyen yaşatmaktır. Babasız kalan yüzlerce yetim çocuğumuza iyi bir gelecek sağlamaktır. Eşsiz kalan kadınlarımıza, evlatsız kalan anne ve babalarımıza destek olmaktır” dedi. 

Devletten özel sektöre, sendikadan işverene kadar hiçbir yetkilinin sorumluluklarını yerine getirmemesi yüzünden 301 canlarını yitirdiklerini dile getiren Çolak herşeyin ortada olamasına rağmen 44 aydır davalarının sonuçlanmadığını hatırlattı. 

Çolak, tek temennilerinin dünyada ve ülkede ölümlerin bu kadar ucuz, hayatların bu kadar değersiz olmaması olduğunu belirterek, “Bugün bize inanan, bizimle olan herkese canı gönülden sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi. 

Açılışa katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu da, hazırladıkları bilirkişi raporu ile, çok basit tedbirlerin alınması durumunda bir canın bile kaybedilmeyeceğini ispatladıklarını dile getirerek, “Buradakiler daha fazla servet yapmak isteyenlerin mağduru oldu, birilerinin ölçüsüz para kazanma hırsını madenciler canlarıyla ödediler. 301 şehidimiz mahkeme kayıtlarındaki TC. kimlik numaralarından isimlerden ibaret değildir, onların yaşanacak hayatları vardı. Bu hayatların onların elinden gasp edildiğini unutturmayacağız. TTB olarak 33 evladımızı anaokulundan üniversiteye kadar okutuyoruz. 301’in evlatları Türkiye’yi değiştirecektir” dedi.

Kaynak: Evrensel