298 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki faciasının ardından aileler, işveren tarafından kendilerine dava açmamaları için imza istendiğini iddia etti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, facianın meydana geldiği madene gitti. Arama kurtarma çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Balbay ve Özel, yakınlarını kaybeden ve hâlâ ocaktan cenazelerin çıkarılmasını bekleyen ailelerle görüştü. 

Mustafa Çakır'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, işçi yakınları, "Daha çocuklarımızın cenazeleri bile çıkarılmadan bize dava açmamamız için imza attırmaya çalışıyorlar. Çocuklarımız nerede? 15 gün önce burada denetim yapıldığı söyleniyor. Bu nasıl denetim? Daha içeride kaç kişi olduğunu bile bilen yok. Şirket avukatları para teklif ediyor”dediler.

CHP’li Balbay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ailelerin bir an önce çocuklarına kavuşmak istediklerini söyledi. Bazı ailelere dava açmamaları için imza attırılmaya çalışıldığını ifade eden Balbay, "Biraz önce bu işletmenin sorumlusunun basın toplantısını izledim. Hesap vermesi gerekenler bilgi veriyorlar” dedi.

Ortaya çıkan tablonun 1-2 yılın değil, birikmiş acının patlaması olduğunu dile getiren Balbay, "Bir yerde gerçeği söylemezseniz, efsaneler, söylentiler başlar. Buraya gelene kadar beş tane efsane duydum. Gerçekler bir an önce açıklanmalı" diye konuştu. Balbay, madende çalışan işçilerin ciddi bir iddiayı aktardıklarını, daha önce ocakta çelik yapı oluşturulduğunu ancak ahşap yapıların çıkarılmadığını aktardıklarını bildirdi.