Katliamın gerçekleştiği madeni işleten Soma Holding, İstanbul'da inşa ettiği Spine Tower için bankaların kapısını çalmış fakat bir yabancı banka, "Ya madeninde kaza olursa... Bunu kamuoyuna açıklayamam" diyerek talebi geri çevirmiş.

Soma'da dün maden sahibi şirketin yaptığı basın toplantısı tartışmalara ayrı bir boyut kazandırdı. 'Yaşam alanları' konusunda gerekli önlemleri alınmadığının ve bunun da ilgili devlet kurumları tarafından tespit edilerek gereğinin yapılmadığı ortaya çıktı.

Ancak şirketin ve devletin görmediği ve önlem almadığı bu riski yabancı bir bankanın görerek, Soma Holding gökdelenine kredi vermediği öğrenildi.

Akşam gazetesinin haberine göre, şirket geçtiğimiz yıllarda yatırımlarının bir kısmını gayrimenkul alanına kaydırmıştı. Bugün İstanbul Maslak'ın göbeğinde 191 metrelik bir kule yükseliyor. İsmi Spine Tower... İşte bu gökdelenin sahibi de Soma Kömür İşletmeleri'ni bünyesinde barındıran Soma Holding.

191 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek binaları arasında gösterilen Spine Tower'ın inşasında ise ilginç bir detay söz konusu. Yapımına 2010 yılında başlanan projeye, arsa bedeli hariç 150 milyon dolar yatırım yapıldı. Bankacılık kulislerinde konuşulanlara göre şirket, projenin finansmanı için bankalarla görüşmeye başlarken, Türkiye'de faaliyet gösteren en büyük yabancı bankalardan birinin kapısını çaldı.

Söz konusu dünyaca ünlü yabancı banka, projenin detaylarını inceledikten sonra finansman talebini reddetme kararı verdi. Kararın gerekçesi ise oldukça ilginç. Soma Holding'in 50-60 milyon dolarlık finansman teklifine karşı banka, "Biz projeleri bir de itibar riski açısından değerlendiriyoruz. Fakat siz madencilik alanında faaliyet gösteriyorsunuz. Yarın öbür gün madenlerinizden birinde bir kaza meydana gelirse, biz de size kredi veren banka olarak kamuoyuna yansımak istemeyiz. Cevabımımız hayır" diyerek geri çevirmiş.

Spine Tower, şirketin tek gayrimenkul yatırımı değil. Gayrimenkul alanında, iştiraki Tilaga vasıtasıyla faaliyet gösteren şirketin son rotası ise Kartal. Ofis alanları ve AVM'den oluşacak projenin yakın zamanda tanıtılarak satışa çıkması bekleniyor.