Soma’daki maden faciasında, ilçe ve bölge halkının şimşeklerini üzerine en çok çeken isimlerden biri, madeni işleten Soma Kömürleri A.Ş.’nin Genel Müdürü Ramazan Doğru oldu.

İlçede, Ramazan Doğru’nun iyi dileklerle anıldığını söylemek çok zor. Belli ki, bunun tek sebebi madendeki facia da değil; olayın yaşandığı Eynez köyündeki maden ocağında çalışan işçilerin ve şirket çalışanlarının anlattıkları, Ramazan Doğru’nun ilçede bir tür ‘tek adam tahakkümü’ kurduğunu ortaya koyuyor.

Beril Köseoğlu'nun Diken'de yer alan haberine göre Soma’daki gösterilerde de şirketin sahiplerinden ziyade Doğru’nun, üstelik ‘Katil Ramazan’ gibi bir sloganla anılması da dikkat çekiyordu.

Eşi Melike Doğru, kendisinin genel müdürlük yaptığı şirkette İdari İşler Müdürü’ydü; 30 Mart yerel seçimlerinde AKP’den birinci sıradan belediye meclis üyesi seçildikten sonra şirketten ayrıldığı söylenmişti, ama bunun doğru olmadığı belirtiliyor. Ramazan Doğru’nun, işletmede çalışan işçileri zorla AKP mitinglerine götürdüğü, Soma’da herkesin malumu bir ‘sır‘.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de CNN Türk ekranından şunları söylemişti: “Bu madenin CEO’sunun eşi seçimlerde belediye meclis üyeliğinde AK Parti’den aday olunca bütün Soma bununla çalkalandı. Çünkü bu herhangi bir meclis adaylığı değildi.”

Özel, Soma Holding’le AKP arasındaki ilişkiyi de şöyle anlatmıştı: “Buradan 5 bin işçi AKP mitinglerine götürülüp baretler kaldırılacak dendiğinde kaldıran, baretler inecek dendiğinde indiren ve ellerinde burada toplanıp miting çıkışı geri dağıtılan giriş kartları olan arkadaşlar. Kamerayı ışığı kapatın kime sorarsanız sorun söyler.”

Bir işçi, “Melike Doğru Soma için ne yaptı ki sosyal tesise ismi verildi” demişti. Bir diğer iddia, Soma Holding’in Ramazan ve Melike Doğru aracılığıyla AKP’ye yerel seçim öncesinde ‘çok çok yüklü’ miktarda ‘bağış’ topladığı yönünde. Hatta, seçimlerin düzenlendiği Mart ayında işçilere prim verilmediği öne sürülüyor. Bir mühendis, “Üretime bakılmaksızın verilen sabit primleri bile kestiler” diyor.

Çok sayıda işçi, yerel seçimlerde kendilerine zorla AKP’ye oy verdirildiğini, yerin altına bile oy pusulalarının indirildiğini anlattı. İlçedeki sendikaların da ‘AKP’lileştirildiği‘, bunda Ramazan Doğru’nun insan kaynakları müdürü Celalettin Gökaşan aracılığıyla kurduğu baskının büyük payı olduğu da iddia ediliyor. Buna göre, Soma Kömür A.Ş.’de sendikaya tek aday çıkıyor. O da şirket destekli…

Konuştuğumuz bir işçi, “Bir arkadaşımız aday olacaktı büyük baskı yaptılar. Tek aday olur hep. Hep Ramazan Doğru’nun işleri bunlar” dedi. Ramazan Doğru’nun, müdürlüğünü yaptığı işletmede yerin altına neredeyse hiç inmediği belirtiliyor. Bir işçi, “Söyleyin bana madene en son ne zaman gelmiş de o basın toplantısında ahkam kesti? Soma’da bile değildi” diye konuştu.