İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü tarafından 6 Kasım YÖK'ün kuruluş yıl dönümü protesto etmek için Alsancak'tan Basmane Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması yapan öğrenci, akademisyen ve kurum temsilcilerine 343 liralık trafik cezaları kesildi. Haber takibi yapan İzmir Duruş Gazetesi ve ETHA Gönüllü Muhabiri Mehmet Nabi Batuk ve yürüyüşü gözlemleyen HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur'da cezadan nasibini aldı.

Trafik Şube Müdürlüğü tarafından öğrencilere gönderilen tebligata göre ceza, Trafik Kanunu'nun 14. maddesine göre kesilmiş. Ceza kâğıdında verilen bilgilere göre eyleme katılanlar Atatürk Caddesi'ni trafiğe kapatmakla suçlanıyorlar.

Öğrencilerin verdiği bilgilere göre, o gün yürüyüş saat 19.40 civarında Kıbrıs Şehitleri girişinde başladı ve eylem sırasında polis yetkilileri ile güzergâh konusunda herhangi bir sorun yaşanmadı.

Eyleme gözlemci olarak katılan HDP İl Başkanı Cavit Uğur'a da yürüyüşün Atatürk Caddesi kısmında bulunmamasına rağmen ceza kesildi.

Öğrenciler Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak cezaya itiraz edecek.

Geçtiğimiz günlerde de Eskişehir'de Gezi eylemlerine katılan onlarca kişiye aynı gerekçeyle ceza kesilmişti.

'POLİS DEVLETİ UYGULAMALARI'

ETHA'ya konuşan HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ve gazeteci Mehmet Nabi Batuk, cezanın, insanların anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için polisin uyguladığı "amatör cezalardan" biri olduğunu belirtti.

Uğur, "Polis sokakta öğrencileri panzerlerle, TOMA'lar ile durduramayacağını anladığı için insanların özgürlük ve demokrasi arayışlarına şimdi ellerinde ne araç varsa uydur kaydır gibi bunları yapmaktadır. Tüm hukuksuzluğuna rağmen bir caydırıcılık unsuru olarak bunları düşünmektedir. Haberci olarak siz oradasınız. Gözlemci olarak ben oradayım. Öğrencilere 2911'i ihlal ettirecek herhangi bir hareket olmamıştır. Öğrenciler anayasal haklarını kullanmışlar, doğası gereği trafik bir miktar engellenebilir. Herhangi bir güvenlik kuvveti öğrencilere eylemi durdurun trafiği açın gibi bir uygulamada bulunmamıştır. Tüm bunlar bir polis devleti olmanın özelliğinden kaynaklıdır. Bunu bir caydırıcılık unsuru olarak kullanmışlardır" diye konuştu.

6 Kasım'da haber takibi yapan gazeteci Batuk da, haber takibi yapan çok sayıda gazeteci olmasına rağmen sadece kendisine ceza kesildiğine dikkat çekti, "Bu saçma ve hukukla ilgisi olmayan cezayı kınıyorum" dedi.

DAHA ÖNCE DARP EDİLMİŞLERDİ

HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur ve ETHA gönüllü muhabiri Mehmet Nabi Batuk daha önce de İzmir polisinin darp ve hakaretlerine maruz kalmıştı.

Uğur, geçtiğimiz günlerde Bornova 100. Yıl Karakolu’nda görevli polis tarafından darp ve hakaretler edilerek ve saatlerce nezarethanede tutulmuş, gazeteci Batuk ise İzmir'de Gezi direnişine destek eylemlerin görüntülerken birçok gazeteci gibi sivil polislerin tekmelerine ve küfürlerine maruz kalmıştı. (ETHA)