Kırkağaç'taki soğuk hava tesisinde acı bir yüzleşme yaşanıyor. Ölen madencilerin fotoğrafları bilgisayarlara yüklenmiş. Yakınları tek tek ceset fotoğraflarını tarayıp ölülerini buluyor.

Soma Kömürleri Eynez Ocağı’nda önceki gün saat 15.00 civarında meydana gelen maden kazası, Türkiye madencilik tarihinin en trajik kazalarından birine dönüştü. Kaza sırasında 787 madencinin bulunduğu ocak, 2400 metre derinliğe kadar iniyordu. Kazada ölenler de 100 metre noktasından 2400 metre noktasına kadar uzanan dik ve onlarca labirentten oluşan ocağın farklı bölgelerinde çalışıyordu.

Okan Konuralp'in Radikal'de yer alan haberine göre birbirine karışan Türkçe ve Kürtçe ağıtlar eşliğinde ocak önündeki sabırlı bekleyiş, çıkartılan her cenazeyle hareketleniyor. Hayatını kaybeden madenciler ocaktan battaniyeye sarılmış ve yüzleri açık bir şekilde çıkartılıyor. Bakışlar tanıdık bir yüzle karşılaşmamak umuduyla sedyeye uzatılıyor; eş dost akraba değilse az da olsa rahatlanılarak geri çekiliyorlar. Maden ocağının önündeki kalabalığın sayısı, cenazelerle birlikte azalıyor.

Artık kalabalığın bir başka adresi var: Kırkağaç’taki Soğuk Hava Tesisleri. Cenazelerin fotoğraflanması çalışmasını bitiren yetkililer ‘acı liste’yi okumak için soğuk hava tesisinin önüne geliyor. Okunan her ismin ardından derin bir “ah” duyuluyor, çığlıklar yükseliyor. Listede yakınlarının isimlerini duyanlar sırayla tesisin içine alınıyor.

Burada bir başka yüzleşme var. Hayatını kaybetmiş madencilerin fotoğrafları bilgisayarlara yüklenmiş. İçeri alınanlar teker teker fotoğraflara bakıyor, kendi yakınlarını ararken diğer yüzlerce ölü madencinin yüzüyle tanışıyor. Teşhisi tamamlayanlara cenazelerinin soğuk hava tesisinin hangi dolabında olduğu söyleniyor. Dolap açılıyor, içeride sıralanmış cenazelerin arasından alınan bedenler, yakınlarına teslim ediliyor.

Soğuk hava tesisinde Manisa ve çevre illerden geçici görevle gelen savcıların kimlik tespiti yapmaları için hazırlanmış bir bölüm de var. Ölü yıkamak için kullanılan teneşirler camilerden toplanıp getirilmiş. Madenden çıkartılanlar ilk olarak bu bölüme getiriliyor. Savcılar, doktor gözetiminde ölüm tutanaklarını hazırlıyor, işlemleri biten madenciler tesisin dolaplarına yerleştiriliyor.